Közúti drogellenőrzés februártól<br/>

Vágólapra másolva!
Hármas egységben, várhatóan január végére beszerzi a rendőrség azokat a csomagokat, amelyek alkalmasak lesznek a kábítószer-fogyasztás kimutatására. A közúti ellenőrzés során támadó gyanút megerősítő gyorsteszttől a bizonyítékot adó egységig terjednek a rendszer elemei. Ezeket az eszközöket várhatóan februártól vehetik majd használatba a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A közbeszerzési eljárás gyorsaságától függően január végén, február elején kerülhet majd a járőrök, illetve a kapitányságok kezébe az a kábítószer-fogyasztás kimutatására alkalmas egységcsomag, amelyet az Országos Rendőr-főkapitányság rendelt meg (ORFK) - tájékoztatta a Népszavát Galambos László alezredes, az ORFK osztályvezető-helyettese. Mint elmondta, a kiadásra kerülő eszközöket a nyomozásban és a bírósági eljárásban is felhasználják majd. Alapos gyanút szolgáltathatnak a kábítószerrel való visszaélés vagy a járművezetés bódult állapotban bűncselekmények miatti eljárások megindításához.

A január végére érkező, alapellátottságot biztosító rendszer három elemből épül fel. A drog kimutatására alkalmas vér- és vizeletminták begyűjtéséhez és tárolásához zárt technológiájú gyűjtőegységre van szükség. Ebben küldi meg a hatóság a gyanús autóvezetőktől vett mintákat a laboratóriumba. A vérmintából néhány órán belül, a vizeletből azonban 2-3 hétig is kimutatható a drogfogyasztás ténye. Éppen ezért az első egység inkább a járművezetés bódult állapotban elnevezésű bűncselekmény kimutatására szolgál.

A rendszer másik eleme a vizeletvételi egységcsomag. Mivel ennek az eredménye akár több héttel korábbi drogfogyasztásra is utalhat, így a hatóságot csupán a kábítószerrel való visszaélés bűncselekményének bizonyításában segítheti.

A harmadik elem egy vizeletmintát elemző gyorsteszt, amely néhány percen belül eredményt képes produkálni. Ez azonban álnegatív, illetve álpozitív eredményeket is adhat - hangsúlyozta Galambos alezredes. Éppen ezért a gyorsteszt eredményét legfeljebb egy azonnali őrizetbe vétel vagy házkutatás eldöntéséhez használja majd a hatóság.

A rendőrségi laboratóriumi vizsgálatot követően gyakran igazságügyi orvos szakértő kirendelésére is szükség lesz a bűncselekmény elkövetésének bebizonyításához. Ha valakit közúti ellenőrzéskor bódultnak ítél a rendőr, természetesen nem ő maga veszi majd le a szükséges mintákat. Beszállíthatja az autóst a legközelebbi rendőrségre vagy bármely orvosi rendelésre, ahol a megfelelő eszköz alkalmazásával biztosítják a vizsgálathoz szükséges mintákat.

(Népszava)

Ajánló: