Az SZDSZ megszabadítaná a médiát a politikai pártok befolyásától <br/>

Vágólapra másolva!
Haraszti Miklós szabad demokrata politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében - a cseh közszolgálati televízió példáját említve - kifejti: a civil társadalmat kell hatalomhoz juttatni a médiumokat felügyelő testületekben. Haraszti szerint a második lépés a sajtószabadság megteremtéséhez, hogy teljesen eltávolítsák a politikai pártokat és a mindenkori kormányt a felügyeleti rendszerből. A SZDSZ-es politikus hozzátette, mivel a magyar médiatörvényt amúgy is az EU normáihoz kell igazítani, itt a lehetőség, hogy a probléma valódi megoldásáról tárgyaljon a parlament.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ néhány napon belül nyilvánosságra hozza és benyújtja a média "pártmentesítésére" vonatkozó törvényjavaslatot, amelyről jelenleg széles körű jogi és szakmai egyeztetést folytat - derül ki Haraszti Miklós szabad demokrata ügyvivő közleményéből.

Az SZDSZ-es politikus leszögezi: a javaslat valódi hatalomhoz juttatná a civil társadalmat, megszüntetve a pártok és a kormány döntő befolyását.

Az indítvány értelmében a parlamenti pártok helyett a tágabb kuratóriumot alkotó társadalmi szervezetek tennének javaslatot az elnökségi tagokra is a közmédiumoknál, az Országgyűlés pedig ezen jelöltek közül választana.

Haraszti Miklós kifejti: pártja szerint a sajtószabadság második lépése nem lehet más, mint a pártok és a mindenkori kormány teljes eltávolítása a média felügyeleti rendszeréből.

- A cseh események óta lehetetlen letagadni, hogy a pártutasításos kuratóriumi rendszer csődöt mondott, az adófizetők által eltartott közmédiumok hazánkban is a kormány függőségébe kerültek, régimódi propagandaszervekké változtak vissza - véli az ügyvivő.

Közlése szerint a szabad demokraták a bajt nem a meglévő gyakorlat toldozásával-foldozásával szeretnék orvosolni, hanem - mivel a médiatörvényt amúgy is módosítani kell az európai jogharmonizáció miatt - lehetővé kívánják tenni, hogy a pártok azonnal a valódi megoldásról tárgyalhassanak.

- Az SZDSZ szerint okulni kell a csehországi tapasztalatokból, nem kell megvárni a tájékoztatási rendszer teljes összeomlását, a kiábrándulás olyan látványos megnyilvánulásait, mint azt Prágában láttuk - fejti ki Haraszti Miklós.

(MTI)

Ajánló: