Az SZDSZ beszámoltatná a titokminisztert a zámolyi romákról<br/>

Vágólapra másolva!
A titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Demeter Ervin meghallgatását kezdeményezte Hack Péter SZDSZ-es képviselő. Hack szerint Demeter nem tisztázta megnyugtatóan a zámolyi romák és az orosz titkosszolgálat kapcsolatairól szóló híreket. Lapértesülések szerint a zámolyi romákat az orosz titkosszolgálat bátorította fel, hogy vándoroljanak ki Strasbourgba, és ott keltsék Magyarország rossz hírét.
Vágólapra másolva!

Hack Péter (SZDSZ) az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága rendkívüli ülésének összehívását és Demeter Ervin, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter meghallgatását kezdeményezte. Hack hétfőn, a parlamenti testület elnökéhez, Keleti Györgyhöz intézett levelet az ügyben.

A hét végi sajtóban megjelent, a zámolyi romák titkosszolgálati támogatásáról szóló híreket Demeter Ervin tárca nélküli miniszter nem tisztázta megnyugtatóan - tartalmazza Hack Péter levele. Demeter Ervin szombaton sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Magyar Nemzet című napilapban megjelent információkat. A lap szerint a brit biztonságpolitikai kutatóintézet folyóirata, a Jane's Intelligence Digest február végi számában írt a zámolyiak ügyéről. A brit lap cikkében azt állítja, hogy a zámolyi romákat arra bátorította az orosz titkosszolgálat, hogy az EU-szervek előtt állítsák azt, hogy üldözik őket és megsértik emberi jogaikat. A Magyar Nemzet szerint ennek célja az, hogy Magyarország sokkal rosszabb fényben tűnjön fel az európai uniós csatlakozási tárgyalásokon.

A nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői a közelmúltban számoltak be az illetékes parlamenti bizottság előtt előző évi tevékenységükről. A beszámoló sem írásban, sem szóban nem tett említést a zámolyi romák ügyéről, ezért indokoltnak tartom, hogy a testület tegyen kísérletet a nyilvánosság előtt megjelent ügy megnyugtató tisztázására - írja Hack Péter.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)