Árvízvédelmi készültség a Felső-Tiszán<br/>

Vágólapra másolva!
Árvízveszélyes helyzet alakult ki a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, ahol a szombattól tartó esőzések hatására a folyó tiszabecsi határszelvényében több mint hét méterrel nőtt a vízszint. Árad a többi szabolcsi folyó, a Túr, a Szamos és a Kraszna is.
Vágólapra másolva!

Árvízveszélyes helyzet alakult ki a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, ahol a szombattól tartó esőzések hatására a folyó tiszabecsi határszelvényében több, mint hét méterrel nőtt a vízszint. Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője hétfőn reggel közölte: a Tisza határszelvényétől a Szamos torkolatáig, éjféltől már harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak.

A folyó vízszintje szombat reggel még mínusz 34 centiméter volt - ami azt jelenti, hogy a mederben alig folyt víz, annak szintje még a mérce alját sem érte el - Tiszabecsnél, s azóta, 48 óra alatt, hét méter fölöttire emelkedett.

A szakemberek számítása szerint a Tisza Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszán várható igen magas vízállás, Vásárosnaménynál elérheti az 1998. november 7-én mért eddigi legnagyobb vízszintet, amely 923 centiméter volt.

A hétfőn reggel 8 órakor mért vízállás Tiszabecsnél 635 centiméter, s a számítások szerint 650-700 centiméter vízmagasság várható. Tiszabecsnél az eddigi legnagyobb vízállás 708 centiméter volt. Tivadarnál 600, míg Vásárosnaménynál 581 centiméter volt a hétfőn 8 órakor mért tiszai vízállás.

A Túr romániai szakaszán már szombat reggel óta tartanak harmadfokú készenlétet a határon túli vízügyi szervezetek, és az ár várhatóan hétfőn a folyó hazai részén is eléri a töltéslábakat.

Árad a többi szabolcsi folyó, a Túr, a Szamos és a Kraszna is. A Túr mentén hétfőn hajnalban már harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére volt szükség, s a kis folyó vízszintje Garbolcnál jelenleg meghaladja 460 centimétert. A Szamos és a Kraszna vízszintje ugyan folyamatosan emelkedik, de ott még nincs szükség készenlét elrendelésére. A vízügyi szakemberek egyelőre a két folyón nem is számítanak árvízveszélyes helyzet kialakulására.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 4.)