Integrálják a Mentőkórházat az Országos Traumatológiai Intézetbe<br/>

Vágólapra másolva!
Mikola István, az egészségügyi tárca vezetője szerdán közölte a két intézmény egyesítéséről hozott döntést. Az intézmények összevonásával a jobb kihasználtságot kívánják elérni. Az sem mellékes azonban, hogy így értékesíthetővé válik a Mentőkórház épülete. Az ebből befolyt összeget a tüdőszűrő-hálózat felújítására kívánják fordítani. A Mentőkórház a következő hónap elején megkezdi a költözést, az év végéig létrejöhet az új intézmény.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium az Országos Mentőszolgálat és az Országos Traumatológiai Intézet vezetőivel folytatott szerda reggeli tanácskozását követően végleges döntést hozott: a Mentőkórház integrálódik az Országos Traumatológiai Intézetbe - jelentette be Mikola István miniszter szerdán Balatonaligán.

Mikola elmondta: az átköltözés várhatóan egy hónapon belül megkezdődik, ezzel az Országos Traumatológiai Intézet szabad kapacitását lekötik, működési hiányát fokozatosan megszüntetik. Az integráció megőriz minden szakmaiságot, a Mentőkórház sürgősségi betegellátó tevékenysége várhatóan hasznosul a traumatológiai ellátásban is - közölte a miniszter.

A Mentőkórház dolgozói átkerülnek az új intézetbe, melyet egységes menedzsment irányít majd, a Mentőkórház bizonyos fokú működési és költségvetési önállóságot élvez majd az Országos Traumatológiai Intézeten belül. Az intézet neve megváltozik, de erről még további egyeztetések szükségesek - közölte a miniszter.

Mikola István megerősítette azt az értesülést, hogy a tárca a hosszú távú működésre alkalmatlannak ítélt Mentőkórház Szobi utcai épületét értékesíteni kívánja. A tervek szerint a befolyó összeget a tüdőszűrő-hálózat modernizációjára fordítja. A használatban lévő 30-35 éves berendezések jelenleg nem alkalmasak a népegészségügyi program fontos elemét képező szűrővizsgálatok elvégzésére - közölte az egészségügyi tárca vezetője.

Mikola István nem tudott pontos választ adni arra, hogy a minisztérium mennyi pénzt remél az épület értékesítéséből, de elmondta, hogy jó fekvésű, nagy értékű ingatlanról van szó. A miniszter közölte: jó esély van arra, hogy az egységes szerkezetű új intézet már az év végére létrejön.

(MTI)

Ajánló: