Az F-16-osokról tárgyal mától az amerikai munkacsoport

Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő ma két napra Magyarországra látogató delegációja az F-16-os vadászgépekre vonatkozó ajánlatról konzultál a védelmi kormányzat illetékeseivel. Az amerikai és svéd ajánlatok összehasonlításának határideje augusztus közepe, legkorábban így is csak ősszel határozhatnak a beszerzésről, ám egyes információk szerint vadászgép-behozatalról ebben a ciklusban már nem dönt a kormány.
Vágólapra másolva!

Kétnapos látogatásra érkezik ma Magyarországra az amerikai légierő munkacsoportja, hogy az F-16-os vadászgépekről szóló végleges ajánlatról konzultáljon a honvédelmi kormányzattal - értesült a Magyar Hírlap. A kiegészítő dokumentumokat a nemzetbiztonsági kabinet szakértői már megkapták.

Magyarország még áprilisban kért tájékoztatást 24 F-16-os harci repülőgép ötéves bérleti kondícióiról. A tavaly ősz óta tanulmányozott ajánlat immár az amerikai fegyverexportálási jogszabályoknak megfelelő formában és a magyar fél elképzeléseihez igazítva kerül majd a kormány elé.

Szakértők közül többen úgy vélik, a gépvásárlások ügyében nem nem ebben a ciklusban kellene dönteni. Javítások után ugyanis a MiG-ek még 7-8 évig biztonsággal repülhetnének. Már csak azért is szükség lenne ennyi időre, mert vásároljunk bár F-16-ost vagy Gripent, nélkülözhetetlen lesz az infrastruktúra átalakítása, a fegyverzet beszerzése, illetve az amerikai harci repülők esetében azok felújítása is. Utóbbiak ugyanis már túl vannak a 20. évükön.

A két tucat gépet a megjelent hírek szerint 4,4 millió dollárért bérelnénk, a további négy gép és a fegyverzet, valamint az úgynevezett kiegészítő csomag ára 370 millió dollárba kerülne, a csomag része az ellátáshoz szükséges berendezés, valamint a személyzet kiképzése is. A svédek ajánlata annyira titkos, hogy eddig semmilyen összegszerű adat nem látott napvilágot.

A katonai szakértő szerint bármelyik vadászgép is lesz a nyerő, ahhoz, hogy 24-et hadrendbe állítsanak itthon, legalább 200 milliárd forintot kell erre a célra áldozni. A kétéves költségvetésben vadászgépbeszerzésre azonban ezt az összeget nem különítették el.