<P class="MsoNormal">Kihallgatják a Postabank két volt könyvvizsgálóját

Vágólapra másolva!
Szerda délelőtt gyanúsítottként hallgatták ki a Postabank két egykori könyvvizsgálóját, köztük a Prudentia könyvvizsgáló cég munkatársát - tudta meg rendőrségi forrásból az [origo]. A tisztviselőket visszaéléssel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán szerdán gyanúsítottként hallgatták ki a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. könyvvizsgáló cég egyik alkalmazottját a Postabank ügyben indított büntetőeljárásban - értesült az MTI. Rajta kívül az [origo] információi szerint még egy, meg nem nevezett könyvelőt hallgattak még ki.

A Postabank volt könyvvizsgálói elleni eljárás lényege, hogy a bank 1994-98 közötti éves auditálását készítő cégek a pénzintézet éves pénzügyi jelentéseinek hitelesítésével megtévesztették a tulajdonosokat, s ezért őket is felelősség terheli a bank eladósodásáért. A gyanú szerint a menedzsment a könyvvizsgálókkal összejátszva közösen tévesztette meg az igazgató tanács külsős tagjait és a tulajdonosokat is - írta korábban a Népszabadság. A Postabank konszolidációja 158 milliárd forintjába került az adófizetőknek.

A Postabank könyvelését a kérdéses időszakban a Deloitte & Touche, az Arthur Andersen, valamint a Prudentia végezte. Az ORFK azonban most nem a cégeket, hanem egykori alkalmazottaikat gyanúsítja.

Az ügy kapcsán polgári perben mintegy 170 milliárd forint kártérítést követel a magyar állam a korábbi nagytulajdonosokkal együtt a Postabank 1994-1998 között tevékenykedő három könyvvizsgáló cégétől, a Deloitte and Touche Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-től, az Arthur Andersen Adó- és Vezetési Tanácsadó Kft.-től, valamint a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-től. Az MTI szerint a Postabank ügyében folyó nyomozást a Legfőbb Ügyészség a közelmúltban három hónappal, november 3-ig meghosszabbította.

Korábban:

Meggyanúsítják a Postabank könyvvizsgálóit