Nemcsak Demszky tudhatott a MiG-ek körüli korrupcióról

Vágólapra másolva!
A Népszava információi szerint Peter Tufo volt amerikai nagykövet nemcsak Demszky Gábor főpolgármesternek, hanem több politikai párt tagjának is beszélt a MiG-ek felújításával kapcsolatos feltételezett korrupcióról. Értesüléseik szerint a gyanúba kevert személy nem Homoki János. Egyébként nem kizárható, hogy az amerikaiak titkosszolgálati eszközökkel figyelték annak a cégnek a tevékenységét, amely a gépek korszerűsítését végezte volna.
Vágólapra másolva!

Nem lehet egyértelműen elvetni azt, hogy az amerikaiak kémkedéssel szereztek értesülést a MiG-ek felújításával kapcsolatos korrupcióról, ami a konkurens cég iránti érdeklődésük melléktermékeként került elő - jelentette ki egy neve elhallgatását kérő, magas beosztású kormánytisztviselő a Demszky Gábor kontra Peter Tufo állítások kapcsán. Informátoruknak arról is tudomása van, hogy például a nagy privatizációs botrányok idején az amerikaiak kémholdakkal szereztek különféle gazdasági információkat a folyó ügyek szereplőiről. Az ipari kémkedés természetesen nem amerikai specialitás: a hadibeszerzéseknél különösen erőteljes a konkurensek figyelése.

A lap informátora nem tartja kizártnak, hogy a MiG-ek felújításával kapcsolatos tárgyalások kezdetétől titkosszolgálati eszközökkel figyelték az amerikaiak annak a német DASA cégnek a lépéseit, amely a korszerűsítést végezte volna. Ennek ismeretében nehezen feltételezhető, hogy Demszky - úgymond - kitalált egy "mesét" arról, hogy Peter Tufo aktív nagykövetként beszélt neki a felvetődött korrupciógyanúról.

Napilapnak nyilatkozva Borókai Gábor "füllentéssel" vádolta Demszkyt, aki szerinte hazánk első számú NATO-szövetségesének diplomatáját hozta kellemetlen helyzetbe azzal a valótlan állításával, hogy Tufo Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatta a korrupciógyanúról. A kormányszóvivő határozottan cáfolta Demszky kijelentését.

Demeter Ervin példátlan felelőtlenségnek nevezte a főpolgármester azzal kapcsolatos kijelentését, hogy Magyarországon a MiG-ügyben az FBI folytatott vizsgálatot. Az MTI-nek nyilatkozó polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, erre az FBI-nak nincs felhatalmazása, de ilyen nem is fordult elő.

A lap egyébként több forrásból úgy értesült, hogy amikor Szabó János szakminiszter tavaly július elején aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely alapján a MiG-ek felújítását a DASA-MiG-Mapo német-orosz konzorcium végezheti el, Peter Tufo nem csak Budapest főpolgármesterének beszélt a feltételezett korrupcióról. Magát megnevezni nem akaró parlamenti képviselők elmondták, ők is találkoztak a diplomatával, aki a megbeszélések során a korrupcióba keveredett személyt is megnevezte. Ez a személy - értesülések szerint - nem a honvédelmi tárca gyanúba kevert politikai államtitkára, Homoki János volt.

Katonai szakértők szerint a kipattant MiG-botrány eltakarja a lényeget. Nevezetesen azt, hogy mi történt 2000. július eleje és közepe között, ami pálfordulatot hozott a harci gépek ügyében. Szinte egyik napról a másikra ugyanis a MiG-átalakításból használt amerikai F-16-os beszerzés lett.

Korábban:

Ügyészségi nyomozóknál a MiG-feljelentés