Vágólapra másolva!
Személyiségsérelem miatt indított pert egy mozgássérült a Centrál kávéház ellen, mivel szerinte a Centrálban nem biztosítják a törvényben előírtakat a mozgássérültek segítése érdekében. A Centrál igazgatója ugyanakkor állítja: a kerekes székes mozgássérültek akár segítség nélkül is be tudnak jönni a kávézóba, sőt olyan mellékhelyiség is van, amit használni tudnak.
Vágólapra másolva!

Nagy Bendegúz azért indított pert a Centrál ellen, mert úgy látja, hogy a kávéház nem akadálymentes a mozgássérültek számára. Az 1998 óta épülő középületekre ugyanis olyan törvényi előírás vonatkozik, hogy csak akkor adható ki az építési engedélyük, ha azokat akadálymentesre vagyis a mozgássérültek számára is használhatóra építik. A Centrál kávéházat 1999 decemberében adták át.

A Centrál igazgatója, Veillant Ferenc ugyanakkor azt mondta az [origo]-nak, hogy a kávéházba be tudnak menni a mozgássérültek, és be is mennek, hiszen gyakran megfordulnak ott kerekes székes emberek. A bejáratról azt mondta az igazgató, hogy egy lépcső ugyan van a bejáratnál, de azon be tudnak jönni a mozgássérültek, de ha nem tudnak, akkor segít nekik a sok pincér egyike. A kávéház mosdóját nem tudnák megközelíteni a mozgássérültek, ezért kialakítottak egy másik WC-t is, amihez lifttel kísérik le a mozgássérülteket - mondta Veillant Ferenc. A Centrál igazgatója azt is hozzátette, hogy tervezik egy új mellékhelyiség kialakítását, amihez nem kellene a pincérek segítségét kérni és liftezni a mozgássérülteknek.

A per első tárgyalása csütörtökön lesz a Központi Kerületi Bíróságon. Garai Géza, a Centrál ügyvédje közölte: hivatalos álláspontját majd a holnapi tárgyaláson fejti ki. Az ügyvéd szerint elképzelhető, hogy már az első tárgyaláson ítélet születik az ügyben.

[origo]