Egyelőre Debrecenben marad a Munkácsy-kép

Vágólapra másolva!
Az előzetes tervekkel ellentétben pénteken nem indították útjára Kanadába Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy a letéti szerződés lejártát követően a kép kanadai tulajdonosa, a Toronto melletti Hamilton galériájának adományozta a képet, mert csak így juthat hozzá a mintegy százmillió forintnak megfelelő adójóváíráshoz. Az adományozási eljárás lefolytatására a képet Kanadában kell megszemlélnie az ottani műkincstanácsnak, ezért a festményt október 15-ig vissza kell szállítani a tengerentúli országba. A héten már zárva volt a Déri Múzeum Munkácsy-terme, s minden előkészületet megtettek a csomagolásra annak érdekében, hogy pénteken a festményt tartalmazó nagy méretű ládát előbb közúton Frankfurtba, majd onnan repülővel Torontóba szállítsák.

Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye

Az amerikai terrorcselekmények utóhatásaként azonban módosították a tervezett Frankfurt-Toronto légi járatot, ezért helyette a Frankfurt-Chicago járaton szállították volna a képet, azonban a légiforgalmi vállalatok időközben ezt a járatot is törölték. Ezen túlmenően a szeptember 11-i terrortámadás utáni helyzet miatt a biztosítótársaságok nem szívesen vállalják az értékes műalkotás védelmét.

Láyer József, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke pénteken azt nyilatkozta, hogy szerették volna egy Malév-járattal elküldeni a műalkotást, de kiderült, hogy az óriási kép nem fér be egy utasszállító gép rakterébe.

A váratlan helyzetre való tekintettel Láyer József úgy döntött, hogy amíg nem tudják teljes mértékben megszervezni a kép kiszállításának biztonságos útvonalát, addig a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép a helyén marad a debreceni Déri Múzeumban. Az, hogy a Munkácsy-trilógia másik két darabja, az Ecce Homo és a Golgota mellett ismét látható lesz-e, és meddig, ezután dől el.

Korábban:

Visszavihetik Kanadába a Munkácsy-képet