Elsikkasztott pénzükért perelnek volt debreceni állami gondozottak

Vágólapra másolva!
Elnapolta a bíróság hétfőn Debrecenben az egykori állami gondozott fiataloknak a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat ellen indított perét. A fiatalok étkezési támogatását sikkasztották el állami gondozásuk ideje alatt.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédő Intézet egykori igazgató-helyettese elsikkasztotta a fiatalok életkezdési támogatását, amit akkor kaptak meg, amikor kikerültek az állami gondozásból. Az igazgató-helyettes T. E. -, aki időközben elhalálozott - rávette a fiatalokat, hogy az életkezdési támogatást bemutatóra szóló takarékkönyvekbe tegyék, és a könyveket bízzák rá. T. E. saját céljaira használta a pénzt, s amikor büntetőeljárás indult ellene, bevallotta tettét, de időközben elhalálozott.

A volt állami gondozott fiatalok ekkor ügyvédeket fogadtak, és polgári pert indítottak a gyermekvédelmi szakszolgálat és fenntartója, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat ellen. Időközben az önkormányzat felajánlotta, hogy az elsikkasztott összeg egy részét megfizeti a fiataloknak. A csaknem 60 károsult fiatalnak a kamatokkal együtt több mint 50 millió forint a követelése. Ezzel szemben az önkormányzat 23 millió forintos kártérítést ajánlott fel.