Lezárult az illegális gyógyszerkísérletek vizsgálata

Vágólapra másolva!
Lezárult a vizsgálat, az illegális pszichiátriai gyógyszerkísérletekkel vádolt pszichiátriai osztályok és intézetek ügyében - közölte Mikola István egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Lezárult a vizsgálat, az illegális pszichiátriai gyógyszerkísérletekkel vádolt pszichiátriai osztályok és intézetek ügyében. Ezt Mikola István egészségügyi miniszter mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján - írja a Magyar Hírlap.

A vizsgálatot az után indította a tárca, hogy egy osztrák író könyvében arról számolt be, hogy Magyarországon megfelelő díjazás ellenében lehetőség van illegális pszichiátriai gyógyszerkísérletekre. Mikola István miniszter már a Népszabadság e témát nyilvánossárga hozó cikkének megjelenése előtt tudomást szerzett a könyvről, és - mint a sajtóreferens fogalmazott - a rendkívül kényes ügyben vizsgálatot rendelt el.

Mikola István közölte: az ellenőrzés megállapította, hogy a gyógyszerkísérletekkel kapcsolatos szabályozás EU-konform, a kipróbálások szabályszerűen zajlanak, és egyetlen olyan esetre sem bukkantak, amikor a vizsgálatban részt vevő beteg kiszolgáltatott volt vagy gyógyulási esélyei veszélybe kerültek volna.

Ezzel szemben Hans Weiss osztrák újságíró oknyomozás után arra az eredményre jutott, hogy megfelelő díjazásért Magyarországon lehetőség van a nemzetközi joggal ellentétes gyógyszerkísérletekre. A megvádolt kórházak között van a budapesti Nyírő Gyula Kórház és a Kútvölgyi Kórház pszichiátriai osztálya. A szerző próbaképp választotta Magyarországot, hogy megtudja, vajon a nagy gyógyszergyárak takarékossági okokból, és a joghézagok kihasználásával valóban átteszik-e a még nem engedélyezett gyógyszerek kipróbálását kelet-európai helyszínekre. Állításait az orvosokkal folytatott levelezésével tudja bizonyítani. A vádakat az érintettek, a hatóságok és a pszichiátriai szakma is tagadja.

Korábban:

Vizsgálat az illegális gyógyszerkísérletek ügyében