Nem függesztik fel Szabadi Béla mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyész kérte Szabadi Béla volt agrárállamtitkár mentelmi jogának ismételt felfüggesztését. A parlament mentelmi bizottsága azonban az SZDSZ, az MSZP és a kisgazda bizottsági tagok szavazataival elutasította a kérést. Kijelölték az ülésen a Rigler Zoltán (Fidesz) összeférhetetlenségi ügyét vizsgáló bizottság tagjait.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén 6-5 arányban döntött arról, hogy azt javasolja az Országgyűlésnek, ne függessze fel Szabadi Béla képviselő mentelmi jogát - közölte Isépy Tamás, a testület fideszes elnöke. A volt államtitkár mentelmi jogának fenntartása mellett az MSZP, az SZDSZ és a kisgazda képviselő, ellene a Fidesz és a MIÉP képviselői szavaztak. Isépy elmondta: a kormánypárti képviselők álláspontja megegyezett a korábbi gyakorlattal, miszerint közvádas ügyekben a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolják.

Dornbach Alajos (SZDSZ) azt javasolta a bizottságnak, hogy a testület hallgassa meg Polt Péter legfőbb ügyészt, és kérjen kiegészítést. Ezt azonban a Fidesz és a MIÉP leszavazta. A Szabadi Bélát érintő ügyekben számos esetben interpellált az ellenzék a legfőbb ügyészhez is, aki az interpellációkra adott válaszaiban mindent rendben lévőnek talált. Ez nincs kizárva, de akkor az a gyanú merül fel, hogy a büntetőeljárás a politika eszközévé silányul, és fel kell tárni, hogy korrekt eljárás folyik-e vagy nem - közölte Dornbach.

A legfőbb ügyész azért tett újabb indítványt Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztésére, mert az FTC-vel kötött reklámszerződések esetében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette alapos gyanúja és magánokirat-hamisításra való felbujtás vétsége merült fel.

A jelenleg házi őrizetben lévő egykori agrárállamtitkár csak külön bírói engedéllyel és rendőri felügyelettel hagyhatja el lakhelyét. A bizottság elé bilincsbe verve, pórázon vezették, amit több képviselő is kifogásolt.

Szabadi mellett más képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről is tárgyalt a bizottság. Kisorsolták a Rigler Zoltán fideszes képviselő összeférhetetlenségi ügyében eljáró vizsgálóbizottság tagjait is. E szerint Dornbach Alajos (SZDSZ) lesz a testület elnöke, a két tag pedig Dán János (FKGP) és Fenyvessy Zoltán (MIÉP). A háromtagú bizottságnak 30 nap áll rendelkezésére, hogy a fideszes politikus vagyongyarapodásáról jelentést készítsen a mentelmi bizottság számára.

A vizsgálatra azután kerül sor, hogy a képviselő megvásárolt egy közel egymilliárd forint értékű építőipari céget, vagyonnyilatkozatában viszont nem tett említést jelentősebb értékekről.

Faragó Péter MSZP-s politikussal szemben a számviteli fegyelem megsértése kapcsán indított eljárás miatt kezdeményezte a legfőbb ügyész a mentelmi jog felfüggesztését. A bizottság Polt Péter javaslatát 6 igen, 3 nem és 2 tartózkodással elfogadta.

Nem javasolja viszont a bizottság Rapcsák András (Fidesz) mentelmi jogának felfüggesztését. Rapcsák egy korábbi tévényilatkozata miatt merült fel mentelmi jogának felfüggesztése.