Szigorítják a reformátusok az összeférhetetlenségi törvényt

Vágólapra másolva!
Heves viták közepette vitatta meg a református egyház zsinata az egyházi összeférhetetlenségi törvényt. Eszerint azoknak a lelkészeknek, akiket országgyűlési képviselővé vagy polgármesterré választanak, fel kell függeszteniük lelkészi tevékenységüket.
Vágólapra másolva!

Az összeférhetetlenségi törvény értelmében református lelkész nem lehet politikai párt tagja, országgyűlési képviselő, polgármester, illetve nem vállalhat semmilyen közfeladatot. Ha mégis, akkor arra az időre szüneteltetnie kell lelkészi tevékenységét. Ez esetben viszont semmilyen nyilatkozatában nem hivatkozhat a református zsinatra. Felszólítás esetén pedig 30 napon belül el kell hagynia szolgálati lakását.

Az indoklás szerint a lelki szolgálat teljes embert igényel, és nem szerencsés, ha hosszú ideig tartósan távol van a lelkész a gyülekezetétől.

Többek között idősebb Hegedűs Loránd püspök szerint is a törvény alkotmányellenes, ezért normakontrollt kérnek.

Jelenleg három lelkész országgyűlési képviselő is, a MIÉP-ben ifjabb Hegedűs Loránd, az MDF-ben Szászfalvi László, a Fideszben pedig Hörcsik Richárd. A MIÉP azonban a jövő évi választásokon több református lelkészt is indítani akar.

A szerda délelőtti zárt ülésen tárgyalt a zsinat ifjabb Hegedűs Loránd antiszemita cikkéről is. A zsinat heves vita után megerősítette azt az elnökségi határozatot, mely szerint a cikk igeellenes, és ellentétes a keresztény református egyház tanításaival. A zsinat felkérte a Duna-melléki egyházkerületet is az elhatárolódásra.

A későbbiekben szó lesz az egyházi nyugdíjtörvényről is. Eszerint a 70. évüket betöltőknek kötelező nyugdíjba vonulni. A szabályozás érintené többek között idősebb Hegedűs Loránd püspököt is, aki most lesz 70 éves. A törvényről, csakúgy mint az összeférhetetlenségről, várhatóan csütörtökön szavaznak.

[origo]

Korábban:

A református zsinat elhatárolódik ifjabb Hegedűs Lóránt cikkétől