Az SZDSZ elnagyoltnak tartja a Nemzetőrségről szóló javaslatot

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés csütörtökön lefolytatta a Nemzetőrség felállításáról szóló és a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásra vonatkozó határozati javaslat részletes vitáját. Az utóbbihoz nem akadt hozzászóló.
Vágólapra másolva!

A Nemzetőrségről szóló vitában Lezsák Sándor (MDF) azt javasolta, hogy a Honvédelmi Minisztériumban működő előkészítő bizottság dolgozza ki a Nemzetőrség felállításának rendjét, a fegyveres erő finanszírozásának módját. Az MSZP-s Göndör István javaslata szerint csak akkor következzen a törvényjavaslat kidolgozása, ha már mindent megvitattak a Nemzetőrségről.

Mécs Imre (SZDSZ) a Nemzetőrség történelmi múltjára is utaló felszólalásában közölte: amíg nincs területvédelmi koncepció, nem érdemes foglalkozni ezzel a fegyveres erővel. A képviselő arra is kitért, hogy a Nemzetőrségről alkotott jelenlegi koncepció elnagyolt, átgondolatlan, nincs megfelelő kép arról, mire jutott e fegyveres erő kimunkálásával a honvéd vezérkar, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve a civil és a tudományos szervezetek.

A szabad demokrata Bauer Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Köztársaság fegyveres erőiről az alkotmány rendelkezik, és szerinte nem lenne szerencsés egy országgyűlési határozattal az alkotmányt módosítani.

Simicskó István (Fidesz) előterjesztőként emlékeztetett arra, hogy a bizottságok támogatták a Nemzetőrség felállítását, ezenkívül parlamenti, politikai, társadalmi és katonapolitikai támogatása is van a javaslatnak. A kormánypárti politikus szorgalmazta, hogy 2002. december 31-ig készüljön el a Nemzetőrségről szóló törvénycsomag.