Vágólapra másolva!
Kocsis Kálmán szarajevói magyar nagykövet, az Információs Hivatal korábbi főigazgatója szerint nem ő hozta össze a Defend Kft.-t egy szarajevói bokszoló-vállalkozóval, akivel Földi László korábbi hírszerzőtiszt, a Defend vezetője közös vállalkozást üzemeltet. A kormánymegrendelésekkel Magyarországon piacvezetővé vált Defend Kft. partnere háborús múltjáról nem kívánt részleteket elárulni.
Vágólapra másolva!

Közös vállalatot alapított a többségi állami tulajdonban lévő Defend Kft. és Peljto Mensur neves bosnyák ökölvívó cége, a Knock Out Security. Az így létrejött Defend&K. O. pénzszállítással foglalkozik. Lapinformáció szerint a bokszolót a The Centre for Peace in the Balkans internetes oldalán közzétett '97-es jugoszláv állami jogi összefoglalóban Brcko környéki táborokban szerb civilekkel szemben elkövetett háborús bűntettekkel vádolják. Egyes vallomások szerint a férfi székkel püfölte őket. Földi László volt hírszerzőnek - a Defend Kft. ügyvezetőjének - a Népszabadság szerint a szarajevói magyar nagykövetségen ajánlották figyelmébe a híres bosnyák ökölvívót, mivel az ő vállalkozása is hasonló területen tevékenykedett. Kocsis Kálmán, a külképviselet vezetője elmondta: ő maga semmilyen módon nem foglalkozott az üggyel, Földivel sem beszélt a cégalapításról. Kocsis szerint nem volt indokolt, hogy nagykövetként beleavatkozzon az eseményekbe. A követség külgazdasági attaséja, Molnár László tartotta a kapcsolatot a felekkel, a nagykövet szerint az attasé őt már csak utólag tájékoztatta. A diplomata azt is elmondta: a külgazdasági attasénak munkaköri kötelessége segíteni a magyar és a helyi vállalkozások egymásra találását, napi négy-öt ilyen jellegű megkeresés érkezik a követségre. Molnár azóta - kiküldetése lejártával - hazajött Bosznia Hercegovinából.

Magyarország Szarajevóba akkreditált nagykövete nem ismeri Peljto Mensurt, a Defend Kft. partnerét, csak annyit tud róla, hazájában neves bokszolónak számít. Arra a kérdésünkre, miért szerepel a kanadai székhelyű The Centre for Peace in the Balkans internetes oldalán olvasható jugoszláv jogi összefoglalóban a sportoló, Kocsis annyit válaszolt, mindenki mindenkit vádol a világnak azon szegletében, de csak az az igazán lényeges, kit gyanúsít Hága a délszláv háborúban elkövetett bűncselekményekkel. "Ha egy híres bokszoló valóban ilyen komoly ügybe keveredne, arról bizonyára hírt adnának az újságok. Ennek nyoma sem volt" - nyilatkozta Kocsis Kálmán.

Telefonon sikerült elérnünk Peljto Mensurt, aki arra kérte az újságírókat, ne a veszteségességről, hanem a vállalat leendő sikeréről írjanak. A vállalat eddig nem kapott sok megrendelést. A bokszoló elárulta: Földi Lászlót három éve Budapesten ismerte meg. Az angolul közepesen beszélő Peljto Mensur csak nagyon nehezen értette meg a "bűncselekmény" szót, hosszas faggatózás után elmondta, Brcko térségében született, ott volt a háború idején is, de most már el kell felejteni a múltat.