Menetlevél a gyorshajtóknak

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi törvénybe ütközik a Belügyminisztérium azon terve - állítják adatvédelmi szakértők -, amely szerint menetlevelet kell vezetnie a jövőben annak az autótulajdonosnak, akinek a kocsiját gyorshajtáson kapták, de nem árulja el, hogy ki vezette. (Ugyanis így nincs kit felelősségre vonni.)
Vágólapra másolva!

A BM azért kénytelen jogszabályt módosítani annak érdekében, hogy bármikor megállapítható legyen: ki vezeti az autót a megengedettnél gyorsabban - akit ezért felelősségre lehet vonni -, mert jelenleg a közelmúltban az utcára visszavezényelt rendőrök állítják meg és igazoltatják a gyorshajtó autósokat. Ez azonban több szempontból sem ideális megoldás. Főként télen számos baleseti kockázatot rejt, ráadásul a korrupció melegágya is.

Minderre azért van szükség, mivel a Legfelsőbb Bíróság (LB) ítéletével összhangban megváltoztatták a szabálysértési ügyekben eddig használt adatkérő lapot. Ezeken most fel kell tüntetni: milyen célból kér információt a rendőrség az állampolgártól, akivel közölni kell azt is, hogy nem kell magát vagy családtagját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolnia. Ez annyit jelent, hogy senki sem köteles válaszolni arra a kérdésre: gyorshajtáson kapott autóját ki vezette. Erre a szabálysértési eljárásokat gyakorlatilag ellehetetlenítő lépésre az LB egy konkrét ügyben hozott, ám precedensértékű ítélete miatt kényszerülnek a hatóságok. Eszerint ugyanis alkotmányos alapjogot sért a rendőrség, amikor arra kér választ a gyorshajtás miatt lefényképezett és erről utólag értesített autó tulajdonosától, hogy ki vezette a kérdéses időpontban az autót, de azt nem közli, hogy erre szabálysértési eljárás megindításához van szüksége.