Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A Grespik-hivatalon múlik a Terror Háza sorsa

Vágólapra másolva!
Jogtalanul kiadott építési engedéllyel épül a Terror Háza nevű múzeum, a főváros kezdeményezte az engedély megsemmisítését a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál.
Vágólapra másolva!

A főváros nem politikai, hanem jogi szempontból vizsgálja a Terror Háza körüli bonyodalmakat - mondta el az [origo]-nak Ráday Mihály, a Fővárosi Önkormányzat Várostervezési és Városképvédelmi Bizottságának alelnöke. A szabad demokrata politikus felvázolta a Terror Háza elnevezésű, az önkényuralmi rendszereket bemutató múzeum építése körüli bonyodalmakat és jogsértéseket.

A VI. kerületi jegyző, miután az illetékes szakhatóság elutasította a tervet, az ügyet magához vonta, s a tulajdonos - a főváros - hozzájárulása nélkül adta ki az építési engedélyt a múzeum épületének, az Andrássy út 60-as szám alatti háznak az átalakítására. Az engedély kiadásáról nem értesítette a fővárost, így ott nem tudtak idejében fellebbezni ellene. Az utólag beadott tulajdonosi hozzájárulási kérelemről a főváros december 6-án döntött, ekkor több tervezett átalakításhoz nem járult hozzá, ezek közül azonban mégis megépítették a járda fölé kinyúló önkényuralmi jelképeket és a "Terror" feliratot mintázó párkányhosszabbítást.

Ráday Mihály szerint nem lenne szabad megengedni, hogy egy állami beruházás keretein belül megvalósuló intézmény építése során jogszabálysértések történjenek, ezért a bizottság felszólította a fővárosi vezetést, hogy tegyen lépéseket az ügyben. A főváros vezetése nevében Atkári János főpolgármester-helyettes kezdeményezte az ilyen esetekben másodfokon eljáró Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál a kaidott építési engedély megsemmisítését, még karácsony előtt.

Ráday Mihály úgy véli, ha a Grespik-hivatal nem érvénytelenítené az építési határozatot, azzal arra bólintana rá, hogy bárki bármit építhessen a szomszéd telkére.

A Terror Házát építtető alapítvány vezetőjének, Schmidt Máriának korábbi állításait is cáfolta a szabad demokrata politikus. Ráday Mihály szerint Schmidt Mária állítása ellenére nem a múzeum létét támadják, csupán azt szeretnék, ha nem jogszerűtlenül valósulna meg egy állami beruházás. Az igazgató által többször citált műemlékvédelmi határozatról pedig, amely Schmidt Mária szerint hozzájárul az Andrássy úti ingatlan tervezett módon való átalakításához, Ráday Mihály elmondta, hogy az valójában csak egy alig hatsoros magánvélemény, melyet a hivatal egyik vezető munkatársa írt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről