A légiirányítóknak kevés az ajánlott béremelés

Vágólapra másolva!
Megkezdődtek a légiirányítóknál a bértárgyalások, ám eddig még nem született megállapodás. A sztrájkoló szakszervezet vezetője közölte, hogy nem fogadják el a munkáltató ajánlatát.
Vágólapra másolva!

A HungaroControlnál kedden valamennyi érdekképviselet részvételével megkezdődtek a bértárgyalások. A sztrájkoló Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének (MLSZSZ) vezetője, Metes György úgy nyilatkozott, hogy a munkáltató átlagos, 10 százalékos bérrendezésre tett javaslatát szakszervezete nem fogadja majd el. Bár a munkáltató 22 százalékos átlagos béremelést ajánlott, de emellett megszüntetnék a 14. havi bért, illetve a nyár elején szokásos, az egyhavi bér 60-80 százalékát kitevő egyszeri juttatásokat - mondta az [origo]-nak Metes.

A bértárgyalások a jövő héten folytatódnak, ám az MLSZSZ követeléseiről csütörtökre újabb egyeztetést javasol a munkáltatónak. Ezen az érdekképviselet az EuroControltól érkező pénz felhasználásának ismertetését, illetve a vezetői posztokra kiírt pályázatok felülvizsgálatát követeli, aminek teljesítését a munkáltató eddig megtagadta - közölte az érdekképviselet elnöke.

Az MLSZSZ január 2-ától határozatlan időre, a megegyezésig hirdetett sztrájkot, ami azóta is tart Ferihegyen, annak ellenére, hogy nincs munkabeszüntető. A légiközlekedés folyamatosan zavartalan.

Az ügyben már korábban mindkét fél a bírósághoz fordult, a szakszervezet pedig több fórumon is panaszt tett, de még nem kaptak választ sehonnan. A munkáltató HungaroControl arra szeretne választ kapni a bíróságtól, hogy jogszerű-e egy sztrájkolók nélküli sztrájk.

Metes hozzátette, hogy hitelrontás és rágalmazás címén feljelentést tesznek Péterffy Gábor ellen, mivel véleményük szerint a HungaroControl megbízott szóvivője valótlanságot állított a rádiónak adott nyilatkozatában.

A légiirányítók másik érdekképviseletét, a Légiforgalmi Irányítók Független Szakszervezetét (LIFSZ) is szerettük volna megkérdezni, ám egyelőre nem értük utol őket.

Korábban:

Folytatódik a sztrájkoló nélküli sztrájk Ferihegyen