<P class="MsoNormal">Öt év fogház az ópusztaszeri buszbaleset okozójának

Vágólapra másolva!
Öt év fogházra ítélte a Csongrád Megyei Bíróság azt a férfit, aki az ópusztaszeri hat halálos áldozatot követelő balesetet okozta. A buszsofőrt emellett hét évre eltiltották a járművezetéstől. A bíróság megállapította, hogy a sofőr nem az útviszonyoknak megfelelő sebességet választott egy kanyarban, és ezért csúszott ki és borult fel a busz. Az ítélet jogerős.
Vágólapra másolva!

Jogerősen öt év fogházbüntetésre ítélte és hét évre eltiltotta a közúti járművek vezetésétől a Csongrád Megyei Bíróság a 2000 szeptemberében történt, hat áldozatot követelő ópusztaszeri buszbaleset sofőrjét. Tóth István 2000. szeptember elején székesfehérvári cukorbeteg gyermekeket és kísérőiket vitte autóbusszal kirándulni Ópusztaszerre. A csoport kora délután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkból Szegedre indult városnézésre.

A tragikus buszbaleset Ópusztaszer és Szeged között egy kanyarban történt; az eső miatt csúszós úton a busz megcsúszott, árokba borult, és a jármű felső része teljesen szétroncsolódott. A balesetben életét vesztette egy kisfiú, egy fiatalember, egy nő és három idős férfi.

A Szegedi Városi Bíróság első fokon tavaly februárban öt év fogházra ítélete, a járművezetéstől hét évre, a közügyektől pedig öt évre tiltotta el a buszsofőrt. Az ítélet indoklása szerint a sofőr vezetéstechnikai hibát vétett, és a rosszul megválasztott, túl nagy sebesség vezetett ahhoz, hogy a csúszós, nedves úttesten bekövetkezett a baleset.

A jó műszaki állapotban lévő autóbusz a kanyarban mintegy nyolcvan, a tachográf szerint egyes szakaszokon korábban 100 kilométeres óránkénti sebességgel is haladt. Az elsőfokú ítélet ellen vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A másodfokú tárgyalásra a védelem - a korábbiaknak ellentmondó - szakértői véleményt terjesztett elő, amelyet igazságügyi szakértőkkel felülvéleményeztetett a Csongrád Megyei Bíróság, és ennek fényében hozta meg csütörtökön jogerős ítéletét, amely halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásában bűnösnek találta a vádlottat. A másodfokú ítélet elhagyta a közügyektől eltiltás büntetését, egyebekben pedig helybenhagyta az elsőfokú ítéletet: az ötéves fogházbüntetést és a hétéves közúti járművezetéstől eltiltást.

Korábban:

Ellentmondásosak az ópusztaszeri balesetről készült jelentések

Hazaengedték az ópusztaszeri buszbaleset 11 sérültjét

Hat halottja van a Dóc és Ópusztaszer közötti buszbalesetnek