<P class="MsoNormal">Az MSZP-n bukhat el a Városháza-projekt kivizsgálása

Vágólapra másolva!
Bizottság felállítását kezdeményezi a fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció, hogy kivizsgálják a Városháza-projekt költségvetését. Az évek óta húzódó, még el sem kezdődött beruházás előkészítésére eddig másfél milliárd forintot költöttek, de a múlt héten az SZDSZ javaslatára elvetették a megvalósítást. A fővárosi ellenzék számít a szocialisták csatlakozására, azonban Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető az [origo]-nak azt nyilatkozta, hogy csak szakmailag megalapozott kezdeményezést támogatnak.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett Városháza-projekt eddigi költségeinek vizsgálatára bizottság felállítását kezdeményezi a közgyűlésnél a fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció - közölte Tirts Tamás, a képviselőcsoport vezetője csütörtökön. Kupper András, a frakció titkára szerint, mivel egy ellenzéki képviselőcsoport nehezen érheti el egy pártparitásos vizsgálóbizottság felállítását, remélik, hogy a Fidesz-MDF-MKDSZ kezdeményezéséhez az MSZP-frakció is csatlakozik.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Károly körúti üzletsor
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A fideszes Tirts Tamás sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hat évvel ezelőtt felmerült a budapesti Városháza hátsó udvarának rendezése, azonban a Városháza-projekt megvalósítására létrehozott Vagyonkezelő 2000 Kft.-t Atkári János főpolgármester-helyettes javaslatára a Fővárosi Közgyűlés múlt csütörtöki ülésén felszámolta.

Parkot és szállodát is terveztek

A Városháza-projekt keretében először mélygarázs és közpark építése merült fel a Károly körút és a Városháza között fekvő területen. Amikor kiderült, hogy a Nemzeti Színház nem az Erzsébet téren épül fel és a helyén parkot alakítanak ki, szóba került, hogy akár szállodát is lehetne emelni a Városháza hátsó udvarának helyén - mondta Gy. Németh Erzsébet. A szabad demokrata városvezetés kezdeményezése azonban megakadt a koalíciós partner és az ellenzék ellenállásán.

Az MSZP hiányolta a folyamatos egyeztetést az ügyben. A szocialisták szerint meg kellet volna oldani a telken lévő tűzoltóság és a Merlin színház elhelyezését. Gy. Németh Erzsébet azt is elmondta, hogy miután felmerült: a jelentkező beruházónak 99 évre adnák bérbe a területet, szóba került a terület eladása is.

Az ellenzéknek viszont nem tetszett a szállodaépítés ötlete, mert - mint azt Tirts Tamás frakcióvezető csütörtökön sajtótájékoztatóján közölte - a főváros lakosainak nem szállodára, hanem zöld területre van szüksége. A frakcióvezető szerint 1996-ban Demszky Gábor főpolgármester azt mondta, hogy a beruházás a fővárosnak pénzbe nem kerül, mert van olyan befektető, amelyik egy mélygarázs üzemeltetésének jogáért, ellentételezésként, vállalja a közpark kialakításának költségeit.

Milliárdos összeget vitt el az el sem kezdődött beruházás

A beruházás végleges tervei még ki sem alakultak, ám máris milliárdos nagyságrendű összeget költöttek a Városháza-projektre. Tirts Tamás közölte: a Városháza udvarán időközben épületeket bontottak le, ami a főváros vezetése szerint félmilliárd, szakértői becslések szerint viszont mintegy másfél milliárd forintba került. Közel egymilliárdra becsüli a költségeket az MSZP frakcióvezetője is.

Deák András, a fővárosi közbeszerzési bizottság elnöke az ellenzéki sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a Városháza udvarában lévő épületek lebontásával új helyet kellett kialakítani több önkormányzati ügyosztály, egy nyomda, a fogyasztóvédelmi felügyelőség, a földhivatal számára, a fővárosnak garázst kellett bérelnie autói elhelyezésére, ugyanakkor megszűnt egy óvoda és egy étterem is.

Deák András szerint a költöztetésekkel együtt járó kiadásokat, valamint az udvarhoz kapcsolódó Károly körúti üzletsorban megszüntetett árusítóhelyek után be nem fizetett bérleti díjakat is beszámítva, félmilliárd forintnál bizonyosan sokkal többe került a meg sem valósult beruházás.

Az [origo] szerette volna megtudni a városvezetés véleményét is az ügyben, azonban az ügyben illetékes Atkári János SZDSZ-es főpolgármester-helyettest csütörtök délutánig még nem sikerült elérnünk.

Korábban:

Két év után meghiúsult a Városháza projekt
(2002. máj. 31.)

A főváros megvalósíthatja a Városháza-projektet
(1999. okt. 19.)

Ajánlat:

Megoldódhat az Erzsébet tér ügye
(2002. jún. 3)