Nem a körlevél alapján szavaztak a hívők

Vágólapra másolva!
Nemcsak a választásokat, de a katolikus vezetők által kibocsátott körlevél hatását is értékelte nyári ülésén a Katolikus Püspöki Konferencia. Nem egyértelmű, hogy a hívek a felsorolt értékek mentén szavaztak - vélte Veres András püspök.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési választásokat is értékelte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tegnap zárult nyári ülésszakán - mondta Veres András püspök. Az MKPK titkára hozzáfűzte: azt is megpróbálták vizsgálni, hogy a katolikus vezetők által kibocsátott választási körlevél milyen hatással volt a templomba járó emberekre. Azt, hogy a több ponton is a volt kormánypárt támogatására célzó dokumentum miként hatott a hívekre, nem lehet persze pontosan tudni. Veres püspök úgy fogalmazott: úgy véli "nem egyértelmű, hogy a hívő emberek mind magukévá tették a levél tartalmát" és az ott felsorolt értékek mentén szavaztak. Kiemelte: továbbra is visszautasítják azt az érvelést, mely szerint az egyháznak, s így a papoknak nincs joga véleményt nyilvánítani politikai pártokról.

Arra a kérdésre - miszerint folyik-e bármiféle kommunikáció az egyház és a kormány között a egyházi ügyekért felelős államtitkár kiválasztásáról - Veres András elmondta: a Medgyessy Péterrel folytatott találkozón ígéretet kaptak arra, amikor megtalálja a kormány a megfelelő személyt, egyeztetnek a katolikus vezetőkkel. - Mivel eddig nem kerestek meg minket, vélhetően még nem találták meg az alkalmas személyt - fogalmazott a püspök.

Az utóbbi napokban egyébként több lehetséges jelölt neve is felmerült a sajtóban. Így került szóba például Wildmann János neve is, aki az Egyházfórum című keresztény folyóirat alapító főszerkesztője, valamint Szalay István volt szegedi szocialista polgármester.

Az MKPK ülésén Juhász Ferenc brüsszeli főtárgyaló beszámolót tartott az uniós csatlakozásról és az egyház szerepéről.

Korábban:

A Fideszre utal a katolikus egyház újabb körlevele