Szerződéseket, juttatásokat vizsgálnak a tárcák új vezetői

Vágólapra másolva!
A kormányváltás után a minisztériumoknál vizsgálják többek között a Terror Házának megítélt éves juttatásokat és a Népstadion beléptetőrendszerének pályázatát. Az oktatási tárca 5 intézményénél látnak okot alapos vizsgálatra, míg a környezetvédelmi tárca ellenőrzi a KGI és a KAC gazdálkodását - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A minisztériumoknál a kormányváltás után indított vizsgálatok eddig nem vagy kevéssé ismert szerződésekkel, kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban indultak. Már beszámoltunk arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium költségvetésében 35 milliárdos nem tervezett kiadást találtak. A Magyar Fejlesztési Bankban pedig a Defend hitelfelvételének körülményeit próbálják kideríteni.

Az Oktatási Minisztériumban az elmúlt hetek során mintegy 25 a tárcához tartozó intézményt világított át az új vezetés. Ezek a vizsgálatok bár befejeződtek, 5 intézmény esetében részletesebb ellenőrzést tartanak. Korábban az átvilágítás során a háttérintézményeknek juttatott mintegy 50 milliárd forintból 15,8-at zárolt az új vezetés. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban is vizsgálatok kezdődtek.

A Terror Háza ügyében Görgey Gábor fordult az igazságügy-miniszterhez. A kultuszminiszter arra vár választ, hogy törvényes-e az előző kormányzat által a múzeumnak megítélt 330 millió forintos éves összeg.

A környezetvédelmi tárcánál ellenőrzik a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) pénzügyeit, szerződéseit, támogatási gyakorlatát. Vizsgálják a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) tevékenységét és gazdálkodását is.

A Népstadion beléptetőrendszere ügyében indult vizsgálat a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztériumban, mert a szakértők szerint túl drágán dolgozik a nyertes pályázó.

Nem rendeltek el külön vizsgálatot a pénzügyi tárcánál. Az adóhivatal azonban vizsgálatot kezdett, hogy kiderüljön: töröltek-e nyom nélkül adatokat a rendszerből. Állítólag az úgynevezett "hosszú bájtok éjszakáján" Simicska Lajos egy csapattal megváltoztatta Fidesz közelinek tartott cégek adóügyi adatait.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója a Szerencsejáték Rt. előnytelennek látszó médiaszerződései miatt rendelt el ellenőrzést - írja a Népszabadság.

Korábban:

Nem tervezett 35 milliárdos kiadás a HM-nél