Újraprivatizálnák az állami gazdaságokat

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy évben bebizonyosodott, hogy a Fidesz-lenyúlások gyöngyszeme a 12 sikeresen működő állami gazdaság tavaly augusztusi privatizációja - jelentette ki a földművelésügyi államtitkár. Szanyi Tibor állítja: világosan kitűnik az utóbbi időben, hogy a dolgozók folyamatosan kiszorultak a vállalatokból, fokozatosan csökkent a tulajdoni hányaduk, noha az Orbán-kormány azért magánosította azokat, hogy az ott dolgozók kaphassanak részt a vállalatukból.
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a kialakult helyzet miatt minden érintett céggel tárgyalásokba kezd. Az FVM azt szeretné elérni, hogy az eredeti céloknak megfelelően a dolgozók legyenek többségben, mert a privatizáció lehetővé tette, hogy nem csak az ott dolgozó munkások, hanem a részvénytársaság választott vezetői is részt vegyenek benne - mondta az államtitkár. Jelenleg a menedzsmentnek van többsége a vállalatokban. Ha nem tudunk megegyezni, akkor az FVM jogi eszközökkel állítja vissza a törvényes rendet - mondta Szanyi Tibor.

A törvény kikerülésével szerezhettek tulajdoni hányadot a cégek vezetői - mondta a Mezőgazdasági Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, Bereczki András, aki hozzátette: jogtalanul nagy előnyt szerezhettek a menedzsment tagjai, akik az Orbán-kormány legszűkebb köréhez tartoznak.

Korábban két SZDSZ-es politikus tett büntetőfeljelentést, mivel szerintük: az Orbán-kormány a nyilvánosság kizárásával, a parlamenti kormánytöbbség segítségével a saját haverjainak játszotta át az állami gazdaságokat, nagyon kedvező feltételek között. Az Állami Privatizációs Vállalat helyett a Magyar Fejlesztési Bank hajtotta végre a privatizációt, így nyilvános pályáztatás nélkül adhatták el az állami gazdaságokat.

SZDSZ: A kormány saját barátainak játszotta át az állami gazdaságokat20020310szdsz.html