Kiállítják a Seuso-kincshez tartozónak vélt tálalóasztalt

Vágólapra másolva!
November 25-től a Nemzeti Múzeumban látható az a késő római kori hordozható tálalóasztalka, amely feltehetően a Seuso-kincsek közé tartozik. Az 1878-ban Polgárdi közelében fellelt ezüsttárgyat restaurálásának befejezése alkalmából mutatták be csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Befejeződött a Seuso-kincsekkel összefüggésbe hozott, 1878-ban Polgárdi település közelében előkerült asztalállvány restaurálása; a késő római korból származó ezüstlelet csütörtöktől egy héten át, majd november 25-től folyamatosan megtekinthető lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A szakemberek a világon mindeddig egyedülálló műtárgy-sajtóbemutatóján elmondták: a XIX. század végén talált két ezüstlábról és az azokhoz tartozó pántokról a restaurálás során megállapították, hogy nem három-, hanem négylábú állvány részei voltak. Ezért a leletet eddigi formájától eltérően nem tripuszként, hanem kvadripuszként állították helyre és egészítették ki.

A tájékoztatás szerint az összecsukható állványokat annak idején hordozható tálalóasztalként, az étkezőkészlet részeként használták. Mint elhangzott, a 113-114 centiméter magas állvánnyal a Seuso-kincs néven ismertté vált ezüstlelet edényei állnak a legközelebbi rokonságban: a hasonlóságok és azonosságok a funkció mellett a műtárgyak anyagát, méretét, díszítését, az alkotó munkamódszereit és a keletkezés idejét tekintve is a kapcsolat valószínűségét erősítik.