Nincs név a Mécs-bizottság összegzésében

Vágólapra másolva!
Egy összegzés készítésével befejezte munkáját a Mécs-bizottság. Ebben egyetlen nevet sem említettek, csupán annyit, hogy tíz egykori vagy jelenlegi kormánytagról állapítható meg, hogy együttműködött a rendszerváltás előtt a titkosszolgálatokkal. Korábban Mécs tíz érintett személy nevét hozta nyilvánosságra. Azt azonban nem árulta el, hogy azok a személyek azonosak-e az összegzésben említett volt kormánytagokkal.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság kormánypárti tagjai összegzést készítettek a testület tevékenységéről, és ezt elküldték a házelnöknek. Az összegzésben - mely lényegében csak az ellenzékkel együtt folytatott munka eredményéről számol be - nevek nem szerepelnek, csak annyi, hogy tíz személy esetében tartották lehetségesnek, hogy együttműködtek a III-as főcsoport valamelyik osztályával.

Azt, hogy ez a tíz személy megegyezik-e azzal a tíz névvel, amelyek korábban nyilvánosságra kerültek, a bizottság kormánypárti képviselői nem árulták el. Ez azért is érdekes lehet, mert a bizottság elnöke, Mécs Imre, a testület SZDSZ-es elnöke egy hónapja kijelentette, hogy közülük két politikus (Kádár Béla és Nógrádi László) tisztázta magát az érintettség alól. Mécs ezzel kapcsolatban közölte: a két politikussal kapcsolatban fenntartja magánvéleményét, ám mint bizottság, akkor már nem állapíthattak meg semmit.

Mécs korábban a tíz nyilvánosságra hozott névvel kapcsolatban közölte: ők azok, akiket érintettnek talált a bizottság. Később ezt visszavonta, és már csak azt állította: róluk kértek anonimizált iratokat az érintett szervektől.

A bizottság összegzésében azt is megállapította, hogy a titkosszolgálati iratok sokszor hiányosak voltak, ezért akár nyolccal több politikusról is megállapítható lett volna, hogy együttműködtek az állambiztonsági szervekkel.

"Valamennyi demokratikusan választott kormányban voltak a pártállami állambiztonsági szolgálattal együttműködők" - állapította meg Mécs Imre a jelentés ismertetésekor, ám ez az összegzésben nem szerepel.

Mécsék indokoltnak tartják a házszabály módosítását, hogy a vizsgálóbizottság működése az egyik fél bojkottja esetén is biztosított legyen. Emellett az adatvédelmi törvény módosítását is kezdeményezik.

"Mindenki örülhet annak, hogy a Mécs-bizottság befejezte ámokfutását" - reagált Demeter Ervin, aki a bizottság fideszes tagja volt, valamint az előző kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere. Demeter pozitívumnak nevezte, hogy az össszegzés nem tartalmaz neveket és ezzel nem sároz be senkit.