Szenes Zoltán lehet az új vezérkari főnök

Vágólapra másolva!
Várhatóan Szenes Zoltán, az első magyar NATO-tábornok lesz az új vezérkari főnök - tudta meg a Népszabadság. Fodor Lajos a Honvéd Vezérkar jelenlegi főnöke 2003. március 1-jével közös megegyezéssel távozik.
Vágólapra másolva!

Fodor Lajos, a Honvéd Vezérkar főnöke 2003. március 1-jével közös megegyezéssel távozik posztjáról - közölte csütörtökön Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. Fodor Lajos elmondta: a jelenleg folyó védelmi felülvizsgálat márciusi befejezése után döntenek utódjáról.

A Népszabadság úgy tudja: az első magyar NATO-tábornok, a vezérkar törzsigazgatója, Szenes Zoltán a legesélyesebb a megüresedő posztra. A kormányváltás után hamar megjelentek olyan hírek, hogy a 2004-ben nyugdíjkorhatárt elérő Fodort elmozdítja a szocialista miniszter. Bár ezt cáfolták az érintettek, a nyáron felálló, stratégiai felülvizsgálatot végző bizottságba Fodort már nem vonták be. Helyette Szenes Zoltán vesz részt a munkában.

Juhász csütörtökön azt mondta, hogy a vezérkari főnök már miniszteri kinevezésekor jelezte neki távozási szándékát. Akkor azonban úgy egyeztek meg, hogy addig, amíg tart a védelmi felülvizsgálat a honvédségnél posztján marad Fodor Lajos, majd csak annak végeztével távozik.

Fodor Lajos azzal indokolta távozását, hogy 38 éve katona és 2004-ben amúgy is lejárna szolgálati ideje. Mint mondta, szeretné, ha az elkövetkező hosszú távú feladatokkal már másik embert bíznának meg.