A Fidesz szerint 2010-ig kellenek sorkatonák

Vágólapra másolva!
Pénteken dönt a kormány az önkéntes haderőre áttérés előkészítéséről szóló javaslatról, amely szerint akár 2005-ben megvalósítható a terv. A számítás szerint évi 15 milliárd forint pluszköltséggel jár az átállás. A Fidesz szerint pénzügyi és védelmi okokból 2010 előtt nem szabad áttérni az önkéntes haderőre. 
Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint 2010-ig kellenek sorkatonákhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=51967

A sorozásos hadseregről az önkéntes haderőre való áttérés 2005-re megvalósítható és ennek érdekében mindent meg is tesz a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség - számolt be Komor Levente helyettes államtitkár a honvédelmi bizottság előtt. Komor szerint ehhez a társadalmi támogatottság is megvan, mivel egy januári felmérés szerint a lakosság több mint 72 százaléka helyesli az önkéntes haderőre való átállást. A koncepcióról pénteken dönt a kormány, az ülésen dől el várhatóan az átállás időpontja. A koncepció kimondja: az önkéntes haderő szükséges.

Az átállás mintegy 60 milliárd forint pluszköltséggel jár, amely évi 15 milliárdot jelent. Ez az összeg a helyettes államtitkár szerint az négy évre számított 1425 milliárdos védelmi költségvetésből kigazdálkodható, nem kell más területekről ezért forrást elvonni.

Az átálláshoz meg kell teremteni a jogi feltételeket is, amely azt jelenti, hogy módosítani kell az alkotmányt, a honvédelmi törvényt, valamint más törvényeket és rendeleteket is. Azonban önmagában a sorozás leállításához nem kell semmiféle törvényt módosítani, így például az ehhez szükséges alkotmánymódosítást nem feltétlenül ebben a ciklusban kell végrehajtani - hívta fel a figyelmet Komor Levente.

A Fidesz szerint 2005-re nem valósítható meg az önkéntes haderőre való áttérés, errre legkorábban 2010-ben kerülhet sor - mondta Simicskó István a honvédelmi bizottság alelnöke, aki szerint fel kell tenni a kérdést, hogy mibe kerül az országnak egy erőltetett ütemű átállás. Arról azonban még nincs kialakult frakcióálláspont, hogy ha szavazni kell, akkor mit tesznek, mert a sorozás megszüntetése népszerű a közvélemény körében - tudta meg az [origo] Simicskó Istvántól.

A fideszes politikusok az átállás költségei mellett az ország védelme miatt is aggódnak a sorozások leállítása kapcsán, mert szerintük az önkéntes haderő erre nem elegendő egy esetleges támadás esetén - hangzott el a honvédelmi bizottság ülésén. Magyarországot jelenleg semmilyen külső támadás nem fenyegeti és a NATO-révén egy olyan katonai szövetség tagja, amelynek révén biztonságára speciális és általános biztosítékai vannak - válaszolt az ellenzéki aggodalmakra a honvédelmi helyettes államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy háborús fenyegetés esetére megvannak a megfelelő védelmi tervek, ezek között a sorozás is szerepel.