Hosszabb várakozás az útlevélért

Vágólapra másolva!
Hétfőtől új rendszer szerint kell útlevelet igényelni: nincs már szükség az útlevélkérő lapokra, mert rögtön számítógépre kerülnek az adatok, és előre elkészített igazolványképet sem kell vinni, a fotót a hivatal munkatársai készítik el. Az ősz óta tartó időszakban másfél millió embernek jár le az útlevele, ezért az irodákban csaknem mindig sorbaállás van, de a legnagyobb roham nyáron lesz.
Vágólapra másolva!

Március 1-jétől megváltozott az útlevéligénylés rendszere: a kérelmet az okmányirodáknál lehet benyújtani, és ezentúl a gyorsított kérelemmel sem kell a központi okmányirodához, illetve a megyei közigazgatási hivatalokhoz fordulni. Az önkormányzati okmányirodákhoz hétfőtől sem előre megcsináltatott igazolványképeket, sem útlevéligénylő lapot nem kell vinni, mert az adatokat rögtön számítógépre viszik, a fotókat pedig a hivatal munkatársai készítik el. A fényképezésre és az egyéb új feladatokra az irodák munkatársait már korábban megtanították, mivel ugyanilyen rendszerben készülnek a személyi igazolványok és a jogosítványok is - mondta Pongrácz Tamás, a Központi Okmányiroda helyettes vezetője.

A fényképezés miatt egy-egy igénylő a korábbinál hosszabb időt tölt a hivatalban, de kevesebb pénzébe kerül az új útlevél: megspórolja az igazolványkép és az útlevélkérő lap árát. Az öt évig érvényes úti okmány így összesen négyezer forintba, a tíz évre érvényes pedig hatezer forintba kerül. Januártól már nem szükséges indoklást csatolni a sürgősségi kérelemhez, viszont a normál összeg dupláját kell fizetni a néhány nap alatt elkészülő útlevélért.

A várakozás már tavaly ősz óta megszokott az okmányirodákban, ugyanis augusztusig másfél millió útlevél jár le. A kerületi polgármesteri hivatalokban januárban és februárban sem volt ritka a többórás várakozás, az új rendszer bevezetésével ez várhatóan nőni fog, a legnagyobb roham azonban nyáron lesz. Az útleveleket 30 napon belül készítik el az irodák, soron kívüli elbírálás esetén pedig öt munkanap alatt. A most készülő okmányok az uniós csatlakozást követően is érvényesek maradnak, és csak lejáratuk után cserélik ki a 2004 után bevezetendő közös szabvány szerinti útlevélre.