Vágólapra másolva!
Nyolc településen, köztük négy kisvárosban is belvízvédelmi készültséget tartanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A hóolvadás okozta belvíz miatt Nagyhalász, Ibrány, Újfehértó és Nagyecsed város önkormányzata rendelt el készenlétet, továbbá készültség van érvényben Tyukodon, Tiszabercelen, Paszabon és Tiszárádon is.
Vágólapra másolva!

A nyolc szabolcsi településen szivattyúkkal emelik át a belvizet az elöntött kertekből a csatornákba - mondta kedden Fazekas László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője. A vízügyi igazgatóság 12 belvízvédelmi szakaszon tart másodfokú készültséget, illetve négy vízgazdálkodási társulat a saját területén igyekszik készenlét keretében vízteleníteni az elöntött földeket.

Szabolcsban kedden délután mintegy 13 ezer hektár nagyságú mezőgazdasági terület állt víz alatt, annyi mint a korábbi napokban. A belvíz elvezetését az igazgató szerint segíti, hogy a szabolcsi folyók közül a Tisza, a Szamos és a Túr vízállása alacsony.

A Krasznán viszont változatlanul másodfokú árvízvédelmi készültséget indokoló magasságú a vízszint, a folyón az apadás igen lassú, óránként alig egy centiméterrel mérséklődik az ár.

Hóolvadás miatt az Alsó-Tiszán várhatóan nem lesz rendkívüli áradás a következő hetekben, egyelőre a belvíz sem okoz különösebb gondot a Dél-Alföld legnagyobb részén. Andó Mihály, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese kedden elmondta, hogy a Tiszán Szegednél a meteorológiai előrejelzések alapján másodfokú árhullámra számítanak, az idejét azonban - szavai szerint - nem lehet előre prognosztizálni. Hozzáfűzte, hogy Szegednél másodfokú árhullám esetében másfél-két méteres víz alá kerül a rakpart, és a hullámtereket is elönti a folyó.

A belvízzel kapcsolatban elmondta: a Dél-Alföldön 8,6 köbkilométer hó esett, több mint kétszerese a sokévi átlagnak. Szerinte a kedvező időjárásnak köszönhetően a nagy mennyiségű hó jelentős része a talajba szivárgott, és erős volt a párolgás is, a csatornák szinte üresek voltak március elejéig. "Az utóbbi napokban tapasztalt erőteljesebb enyhülés következtében a hó szinte mindenütt elkopott, megtelt a talaj, a csatornák egy része telítődött, de sehol nem alakult ki nehéz helyzet" - mondta Andó Mihály. Közlése szerint jelenleg 17 ezer hektár az elöntött terület a vízügyi igazgatóság területén.

A főmérnök elmondta azt is, hogy a térségben lévő 8 belvízvédelmi szakaszból 6-nál első fokú belvízvédelmi készültség van érvényben, továbbá 3 vízgazdálkodási társulat és 11 önkormányzat tart fenn első, illetve másodfokú belvízvédekezést.