Érvénytelenítettek több száz egyetemi jelentkezést

Vágólapra másolva!
Több száz ember egyetemi, főiskolai jelentkezését érvénytelenné nyilvánította az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) a hiányosan kitöltött adatlapok miatt. Az érintetteket a hiánypótlási időszakban nem tájékoztatták a mulasztásról, a javítási határidő letelte után azonban szinte azonnal megkapták az értesítést az érvénytelenségről. A OFI igazgatója szerint a jelentkezők olyan súlyos hibát vétettek, amelyet a javítási időszakban sem tudtak volna korrigálni. Ennek ellenére az iroda most mégis hajlandó megvizsgálni az érvénytelenített jelentkezéseket.
Vágólapra másolva!

Több száz jelentkező kapott április első napjaiban olyan levelet az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodától (OFI), amelyben közölték velük, hogy egyetemi, főiskolai jelentkezésük érvénytelen. Levelet azok kaptak, akik úgy küldték el az A típusú jelentkezési lapot az irodának, hogy nem jelölték be rajta, mely felsőoktatási intézményekbe akarnak jelentkezni.

A és B lapok

Az egyetemekre és főiskolákra való jelentkezéshez szükség van egy darab A lapra és annyi B lapra, ahány intézményt kiválaszt magának a jelentkező. Az A lapot az OFI-hoz kell elküldeni, a B lapokat pedig közvetlenül az egyetemekhez és főiskolákhoz. Az A lapon kell bejelölni azt, hogy az illető mely intézményekre akar jelentkezni, és fontossági sorrendet is fel kell állítani. Az A és B lapoknak egyaránt 3000 forintba kerül darabja.

Azok, akik tájékoztató levelet kaptak, az utóbbi napokban tömegesen keresték meg az OFI-t ügyük tisztázására. Az iroda az [origo] megkeresésére egyelőre nem tudta megmondani, létezik-e megoldás erre a helyzetre, vagy pedig a jelentkezők már csak jövőre próbálkozhatnak újra a továbbtanulással. Az OFI igazgatója, Princzinger Péter szerint ugyanis a jelentkezők követtek el hibát akkor, amikor nem írták rá az A lapra, hogy hova is jelentkeznek. A jogszabály szerint, ha az A és B lapokon különböző adatok szerepelnek, akkor azt kell irányadónak tekinteni, amit az A lap tartalmaz. Mivel ezeken semmi nem szerepelt, ezért nem vehették figyelembe az egyébként megfelelően kitöltött B lapokat sem.

A jelentkezések leadásának határideje március harmadika volt, ezt követően azonban március 31-ig még volt lehetőség a hiánypótlásra, a javításra, a félreérthető adatok egyeztetésére. Princzinger elmondta, idén a közel 160 ezer jelentkező ötödénél fordult elő, hogy hibásan vagy hiányosan töltötte ki a jelentkezési lapot. Az iroda munkatársai őket telefonon és e-mailben megkeresték, hogy még a határidő előtt kijavíthassák a hibákat.

Azt a néhány száz embert, akik az A lapra nem írták rá a kiválasztott intézményeket, azonban nem keresték meg, ők csak a javítási határidő lejárta után kapott levélből értesültek arról, hogy érvénytelen a jelentkezésük. A levélben csak az érvénytelenség ténye szerepelt, indoklás nem. Princzinger pontos számot nem tudott adni az érvénytelen jelentkezésekről, de szerinte 200 és 400 között lehet az érintettek száma.

Az igazgató elmondása szerint a március 31-ig tartó hiánypótlás időszaka csak azokra a jelentkezőkre vonatkozik, akik valamilyen apróságot felejtenek le az A lapról. Azokkal azonban, akik egy intézményt sem tüntetnek fel, nem tudunk mit kezdeni - tette hozzá Princzinger. Az igazgató szerint az érintetteknek egyébként sem lett volna módjuk arra, hogy a jelentkezési határidő után - még a hiánypótlási időszak lejárta előtt - töltsék ki az A lapot, a jogszabály ugyanis erre nem ad lehetőséget. A felvételi eljárást szabályozó kormányrendelet tiltja, hogy a jelentkezést a határidő után bárki is módosítsa. Princzinger szerint nemcsak az A lap utólagos kitöltésére nincs lehetőség, hanem arra sem, hogy valaki utólag újabb egyetemekkel egészítse ki jelentkezését.

Az OFI szerint tehát már eleve érvénytelenek voltak a hiányos jelentkezések, most mégis azt tanácsolja a panaszosoknak, hogy egy az irodának címzett levélben írják le problémájukat. Ezeket az iroda összegyűjti, majd az Oktatási Minisztériummal (OM) egyeztet az ügyről és a lehetséges megoldásról.

Az OM felsőoktatási ügyekkel foglalkozó főtanácsosa, Bakos Károly az [origo]-nak elmondta, hallott már az esetekről, de előzetesen nem lehet megmondani, hogy az ügyek mekkora részében lesz lehetőség korrigálásra. Bakos hozzátette: "természetesen nem célunk az, hogy a tisztázható kérdéseket ne tisztázzuk". A főtanácsos szerint ugyanakkor, ha valaki már főiskolára, egyetemre készül, akkor felnőtt emberként vállalnia kell mulasztásainak következményeit is. Bakos hozzátette, a felvételi procedúrába elméletileg még belefér, hogy a most érvénytelennek nyilvánított jelentkezéseket megvizsgálják.

Az oktatási jogok biztosa, Aáry Tamás Lajos az [origo]-nak elmondta, ha a panaszosok hozzá fordulnak, akkor meg tudja vizsgálni, hogy az OFI eleget tett-e kötelezettségeinek vagy sem. Az oktatási biztosnak már a korábbi években is voltak olyan ügyei, amelyek a hibásan vagy félreérthetően kitöltött jelentkezési lapokra vonatkoztak. Olyan esettel ugyanakkor még nem találkozott, amikor valaki semmilyen intézményt nem jelölt be az A lapra. Aáry a minisztériumi főtanácsoshoz hasonlóan megjegyezte, 18 év feletti felnőtt emberekről van szó, akiknek vállalniuk kell a felelősséget hibáikért.

Pethő András