Nincs átmeneti engedély a sejtbank-perben

Vágólapra másolva!
Elutasította a bíróság a felperesek ideiglenes döntésre vonatkozó kérését az őssejt-perben. A Sejtbank Kft. és a hozzá csatlakozott szülők azért indítottak pert, mert januárban engedélykötelessé tették az újszülöttek köldökzsinór-vérének levételét. A cég jogi képviselője a per első tárgyalásán ideiglenes intézkedést kért, hogy a végleges döntésig eltelt idő alatt lehessen köldökzsinórvért levetetni.
Vágólapra másolva!

Nem született ideiglenes döntés a sejtbank-perben, a Fővárosi Bíróság elutasította az erre irányuló kérelmet - mondta el az [origo]-nak Hidasi Gábor ügyvéd, a felperesek - a Sejtbank Kft és a hozzá csatlakozott több magánszemély - képviselője.

A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők azért indítottak pert az Egészségügyi Tudományos Tanács és az egészségügyi tárca ellen, mert vitatják a tanács januári döntését, amely engedélyhez kötötte az újszülöttek köldökzsinórvérének levételét. Ezáltal több szülő elesett attól a lehetőségtől, hogy a köldökzsinórvérből származó őssejteket tároltassa, és ezekkel később, ha szükséges, gyermekük különböző betegségeit kezelhessék.

Az ügyvéd szerint a bíróság azért nem érezte szükségét ideiglenes intézkedés meghozatalának, mert hamarosan - június 9-én - amúgy is újabb tárgyalásra kerül sor az ügyben, és ekkor várhatóan végleges döntés is születik.