A közháló alá kerül a Sulinet

Vágólapra másolva!
A Sulinet-program folytatását szolgáló Közháló-pályázat előkészítése a kipattant botrány miatt a jövőben az oktatási tárcától az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hatáskörébe kerül. A Sulinet-programon az oktatási tárcánál dolgozó szakemberek munkájáról kedden egyeztet a két érintett miniszter, a teljes csapat átvétele azonban nem várható.
Vágólapra másolva!
A Cisco-szerződéseket követeli a Fidesz Magyartól/itthon/20030602medgyessy.html

Az állam által a különféle közösségi létesítmények számára szervezett és finanszírozott széles sávú szolgáltatásnak, a Közháló-programnak már korábban is része volt a Sulinet. Az eddig élvezett nagyobb önállósága szűnik most meg: az úgynevezett e-Magyarország-pontot választott több száz önkormányzat, a csaknem ötszáz könyvtár, a teleházak, a kórházak és szakorvosi rendelőintézetek mellé mintegy alhálóként a Sulinet is betagozódik a Közhálóba.

Az informatikai tárcánál most vizsgálják a Sulinetre vonatkozó tervezetet. A miniszter elmondta: a szakmával véleményeztetik a koncepciót, és javaslataikat figyelembe véve, átdolgozzák azt. "A cél, hogy a kiíráson győztes cégek számát növeljék" - mondta Kovács Kálmán informatikai miniszter.

A Sulinet-programon eddig az oktatási tárcánál dolgozó szakemberek munkájára az IHM is támaszkodik, alkalmazásuk mikéntjéről ma egyeztet a két érintett miniszter, bár néhány munkatárs kivételével a teljes csapat átvétele nem várható. A szakmai irányítás azonban ezentúl az IHM-ben folyik majd - írja a Népszabadság.

Az oktatási intézmények internetellátottságát célzó program eddig is közös finanszírozású volt, arról azonban még nincs döntés, hogy a forrásokat az oktatási tárca át is adja-e az IHM-nek, vagy a pályázatok kiírásában a két minisztérium közösen szerepel. Ezt az informatikai miniszter által technikainak minősített kérdést is a most kezdődő tárgyalásokon döntik majd el.