Felélte készleteit a honvédség

Vágólapra másolva!
A honvédség mára teljesen felélte készleteit: a teherautók többsége a laktanyát sem tudná elhagyni, a katonák saját mobiltelefonjaikat használják a gyakorlatokon. Szenes Zoltán vezérkari főnök attól tart, hogy a haderőreform könnyen a lobbiérdekek áldozatává válhat, akárcsak a korábbi megújítási tervek. Magyarország teljesítménye miatt az utóbbi időben felerősödtek a NATO-kritikák is.
Vágólapra másolva!

Több csapat is kitelepült gyakorlatra az elmúlt hetekben, hogy bizonyítsák eszközeik rendszerben tarthatóságát és hatékonyságát. Kérdéses azonban, hogy mit érnek a ritkán és korszerűtlen eszközökkel végrehajtott hadgyakorlatok - írja a Népszabadság. Egy tiszt például arról panaszkodott, hogy ha a katonáknak nem lennének saját mobiltelefonjaik, akkor a gyakorlatokon kommunikálni sem tudnának egymással - vannak rádióik, de használhatatlanok. Az új rádiók beszerzése már elkezdődött, a pályázat eredményhirdetésétől azonban majdnem háromnegyed év telt el a szerződés tavaszi aláírásáig. Vannak olyan laktanyák is, ahol nincs internet, így a tárca honlapján megnyitott fórumba csak otthonról tudnak beírni a katonák.

A 310 milliárd forintból gazdálkodó tárca felélte teljes raktárkészletét, az új fegyvereket viszont ad hoc módon és átgondolatlanul szerezte be - írja a Népszabadság. A MiG-29-eseket valószínűleg 2009-ben, a svéd gépek érkezésekor kivonják. Karbantartásukra azonban addig is milliárdokat kell költeni. Ráadásul a 250 milliárdért lízingelt Gripenekre nincs szüksége a NATO-nak - inkább szállítórepülőkre tartana igényt.

Évek óta halogatott döntés volt a gépjárműpark felújítása. A teherautók átlagéletkora 30 év felett van, többségük a laktanyát sem tudná elhagyni. Az új járművek beszerzése elkezdődött, a döntés azonban per alatt van. A program 250 milliárd forintos. A haditechnika korszerűsítéséhez óvatos becslések szerint 1200-1600 milliárd forintra lenne szükség.

Sokan attól tartanak - köztük a legilletékesebbek egyike, Szenes Zoltán vezérkari főnök is -, hogy ebben a jelenlegi kaotikus helyzetben a haderőreform könnyen a lobbiérdekek áldozatává válhat, akárcsak a korábbi megújítási tervek. Komoly gondot jelenthet, hogy Magyarország teljesítménye miatt felerősödtek a NATO-kritikák. Ennek is köze lehet ahhoz, hogy amióta a NATO tagjai vagyunk, hét alkalommal pályázott meg magyar katona NATO-középvezetői, illetve felsővezetői posztot, s hiába támogatta őket a kormány is, egyetlenegyszer sem nyertek.