Még egyeztetnek a Budapest Plage-ról

Vágólapra másolva!
A Budapest Plage szervezői szerint nevetséges, hogy egy ilyen rendezvényhez építési engedélyt kér a hatóság - mondta az Atmosphere Kft. ügyvezetője csütörtökön annak kapcsán, hogy a XIII. kerületi önkormányzat építési osztálya nem adta meg az építési engedélyt. Olyan részletekre kérdeztek rá, mintha egy hatezer vendéget kiszolgáló luxuséttermet szeretnénk létesíteni - mondta Bér Beatrix, hozzátéve, hogy a rendezvényt mindenképpen megtartják.
Vágólapra másolva!

Az Újpesti alsó rakparton, a Margit híd és a Dráva utca közötti szakaszon - párizsi mintára - augusztus 6-20. között működne a pesti Riviéra. A szervezők összesen 1.200 köbméternyi homokot kívánnak szétteríteni, száznál több pálmafát, számos zuhanyzót és nyugágyat helyeznének ki, illetve több, az érdeklődőket kiszolgáló egység üzemelne a plázson.

A hatóság azért nem adhatta ki az engedélyt, mert a kft. két - az önkormányzat által kért - hozzájárulást még hiánypótlásra sem nyújtott be, a fővárosi állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési állomás pedig nemleges választ adott a vendéglátóegységek üzemeltetési tervére - mondta Gellért Lajos, az önkormányzat szóvivője.

Gellért Lajos a vonatkozó 1997. évi törvényt említette, amely szerint - anyagától és kiterjedésétől függetlenül - építménynek minősül minden olyan hely, amely emberek tartózkodására szolgál huzamosabb ideig. A szóvivő szerint a plázs szervezőinek a hatóság döntését betartva arra van lehetőségük, hogy építmények nélkül rendezzék meg a programsorozatot. A kerületi önkormányzat hatásköre eddig terjedt - jegyezte meg Gellért Lajos.

A szervezők a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordulhatnak egyrészt fellebbezéssel, illetve az eddig hiányzó, de időközben esetleg beszerzett hatósági hozzájárulások bemutatásával, másrészt a rendezvény engedélyezésének kérelmével.

A Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztálya is csak feltételekkel - egyelőre ideiglenesen - adott engedélyt a forgalomtechnikai tervekre, az Újpesti alsó rakpart forgalmának elterelésére - mondta el Pásti Imre, az ügyosztály forgalomtechnikai alosztályának vezetője. Hozzátette: hosszas egyeztetések után kedd délután úgy született meg a hozzájárulás, hogy közlekedési hatástanulmány beadásához kötötték azt.

Az alosztályhoz csütörtökig nem érkezett meg a FŐMTERV-től a szervezők által megrendelt hatástanulmány, amely modellezi, milyen hatással lehet a környék közlekedésére az Újpesti alsó rakpart lezárása - jegyezte meg Pásti Imre. A szervezők elképzelése szerint a parkolási tilalom augusztus 4-én 0 órától lépne életbe, s a területet augusztus 22-ig nem vehetnék birtokba a járművek.

Bér Beatrix, az Atmosphere Kft. ügyvezetője elmondta: előző nap felhívták az önkormányzat figyelmét arra, mindaz, amit hiányoltak, szerepel a dokumentációban. Közlése szerint úgy tervezték, hogy fából építik meg a három éttermi blokkot és a hat bárt. Ha ehhez nem járul hozzá a hatóság, a létesítményeket más elemekből készítik el, amelyek nem engedélykötelesek. "Nem értem, hogy ki és miért támad egy olyan rendezvényt, amely két hétig tart, Magyarországnak óriási hírnevet hoz, ajándék a városlakóknak, és ráadásul önfenntartó" - mondta az ügyvezető.

Bér Beatrix jellemzőnek nevezte, hogy Magyarországon minden "politikai és hatalmi csatározások színhelyévé" válik. A Budapest Plage majdnem ennek lett a terepe - tette hozzá. Kitért továbbá arra, hogy egyes szponzorok a sajtóhírek miatt visszamondták az esemény támogatását. "Egy rendezvényt meg lehet ölni gazdaságilag is" - mondta, de mint ígérte, megoldják az esetleges finanszírozási problémákat is.