Vágólapra másolva!
A PSZÁF elnöke pénteken tagadta, hogy már évek óta tudott volna Kulcsár Attila gyanús ügyleteiről. Szerinte félreértelmezte a pénzügyminiszter a felügyelet tájékoztatóját, önkényesen kiaragadtak szövegrészeket a levélből. A miniszter mellett a kormányszóvivőt is megszidta Szász: úgy vélte, Gál J. Zoltán kijelentései, melyek a felügyelet és az ő személyes mulasztására utalnak, veszélyeztetik a PSZÁF függetlenségét és tekintélyét. A PM korábban azt állította: öt éve tudott a felügyelet Kulcsár üzelmeiről, egy éve pedig arról, hogy hamis vizsgával igazolta végzettségét a bróker.
Vágólapra másolva!
PM: Tudták - PSZÁF: Nem tudtuk/itthon/20030807kormanyzati1.htmlCikkgyűjtemény a brókerbotrányról/itthon/20030710cikkgyujtemeny.html

Szász Károly, a PSZÁF elnöke pénteki sajtótájékoztatóján tagadta az ellene és hivatala ellen felhozott kormányzati vádakat. Ráadásul az elnök visszatámadott: szerinte a kormányszóvivő állításai veszélyeztetik a pénzügyi felügyelet függetlenségét és tekintélyét. Gál J. Zoltán korábban többek között azt mondta az üggyel kapcsolatban, hogy a PSZÁF és Szász Károly személyesen is felelős azért, hogy nem tárták fel idejében a K&H bankcsoportnál történt gyanús eseteket.

Az elnök László Csaba pénzügyminisztert is bírálta pénteken. Szerinte ugyanis félreértelmezték a minisztériumban a PSZÁF által a brókerbotrányról adott tájékoztatást. Szász állította, hogy több esetben is önkényesen kiragadott mondatokat idéztek a dokumentumból, így próbálták igazolni a felügyelet felelősségét. Ha László Csaba figyelmesen elolvasta volna a levelet, és nem csak egy-egy kiragadott mondatot idézett volna a tájékoztatóból, nem lett volna félreérthető a felügyelet tevékenysége a brókerbotránnyal kapcsolatban - mondta az elnök.

A PM csütörtökön két kérdésben is támadta Szászt és a felügyeletet. E szerint már egy éve tudtak a PSZÁF-nál arról, hogy Kulcsár brókervizsgája valószínűleg hamisítvány. Erre még csütörtökön azt válaszolt a a felügyelet, hogy véletlenül rossz dátumot írtak a PM-nek összeállított anyagba. Valójában azonban csak idén júliusban értesültek a hamis bizonyítványról.

Szász pénteken azt mondta, hogy bár a levélbe téves dátum került, de ha a minisztériumban figyelmesen elolvasták volna az egész, bizonyítványról szóló bekezdést, feltűnt volna az elírás. A bekezdés úgy kezdődik: "A jelenleg folyamatban lévő felügyeleti vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a Kulcsár Attila brókervizsgáját igazoló bizonyítvány hamis." Majd ezután szerepel, hogy a felügyelet 2002 júliusában értesült az esetről. Szász szerint egyszerűbb lett volna, ha a PM megkérdezi a felügyeletet az ellentmondásról, és nem azonnal a nyilvánossághoz fordul. Elismerte ugyanakkor, hogy hibáztak az ügyben, mert rossz dátumot írtak a szövegbe, hiszen 2002 helyett 2003-ról van szó.

A minisztérium emellett azt is állította csütörtökön a PSZÁF tájékoztatója alapján, hogy már öt éve tudtak Kulcsár ügyleteiről a felügyeletnél, de nem léptek közbe. Szász szerint ez nem igaz: hiába vizsgálódtak, mert őket is megtévesztették, hamis dokumentumokat kaptak a brókercégtől. Szász azt mondta, hogy csak idén július 4-én szerzett tudomást a PSZÁF Kulcsár ténykedéséről, amikor a visszaélésekben feltehetően érintett munkavállalók személyi számítógépeinek adattartalmát a felügyelet másolatban megkapta.

A K&H Bank Szász vádjaival kapcsolatban péntek délután kiadott egy sajtóközleményt. Eszerint már megtették "a szükséges munkajogi lépéseket" azokkal szemben, akik a felügyeletet megtéveszthették. Ők a közlemény szerint a bank és a hozzá tartozó brókercég vezetőit is megtévesztették, és így a vezetők sem voltak abban a helyzetben, hogy a valóságnak megfelelően tájékoztassák a felügyeletet.

Szász Károly azt is mondta, hogy a felügyelet és személy szerint ő sem szorul politikai védelemre. Nekünk, mint szakmai szervezetnek, nem szükséges politikai védelmet adni, nem is fogadnánk el, és saját magunkat meg tudjuk védeni. Ezt üzenem a kormányszóvivőnek és a kormány minden egyes tagjának! - közölte a PSZÁF elnöke. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a PSZÁF-elnök üzenetére reagálva annyit mondott, hogy egyetért Szász Károllyal, szerinte sincs szüksége a PSZÁF elnökének politikai védelemre.

A kormányszóivő fenntartotta korábbi, Szász felelősségére utaló állításait: "A közvélemény okkal kérdezi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét arról, mit tett a K&H-ügy kialakulása ellen" - mondta az MTI-nek Gál J.

"Ezek olyan jogos kérdések, amelyekre Szász Károlynak, mint vezető beosztású köztisztviselőnek válaszolnia kell" - mondta a kormányszóvivő. Szerinte a válaszadás mindenekelőtt Szász Károly érdeke, mert ezt várják tőle azok, "akik ebben az ügyben a tisztán látásban és nem a ködösítésben, a tényfeltárásban, nem pedig a politikai inszinuációban érdekeltek" - mondta a kormányszóvivő.