Nincs időpontja Polt és Salgó találkozójának

Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyész az új büntetőeljárási törvény tapasztalatainak összegzése után akar csak találkozni a rendőrfőkapitánnyal. A találkozót Salgó László kezdeményezte, Polt Péter válaszlevelében nem javasolt időpontot. A Rejtő E. Tibor elszállításával kiéleződött viták így még hónapikig elhúzódhatnak.
Vágólapra másolva!

Időpont megjelölése nélkül küldte vissza válaszát Polt Péter legfőbb ügyész Salgó László országos rendőr-főkapitánynak, aki személyes találkozót kezdeményezett. A válaszlevél elküldésének tényét Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő megerősítette, de annak tartalmáról részleteket nem hozott nyilvánosságra. Annyi derült csak ki, hogy Polt Péter csak az új, július 1-én hatályba lépett büntetőeljárási törvény tapasztalatainak értékelése után tartja szükségesnek kettejük találkozóját.

Éppen az új büntetőeljárási törvény (be) alkalmazása az egyik fő oka a két szervezet közötti vitáknak. Bár korábban is ügyészek felügyelték a nyomozásokat, az új be még egyértelműbben az ügyészséget tette meg az ügyek urának, azaz lényegében az ügyész az, aki a nyomozást megrendeli a rendőrségtől és annak minden mozzanatát ellenőrzi, vagy ha akarja irányítja, sőt, át is veheti. Nyomoz és nyomoztat - így foglalható össze az ügyészség szerepe a büntetőeljárásban. Ez a rendőrség feletti hatáskört jelent, amit az ügyészség a kommunikációban is érvényesít. A viták rendre azzal záródnak, hogy az illetékes ügyészségi forrás a törvényre hivatkozva kizárja, hogy egyáltalán nézeteltérés alakulhat ki a rendőrség és az ügyészség között. Ez azt üzeni, hogy a rendőrség ne véleményezze, hanem hajtsa végre az ügyészség utasításait.

A vita a brókerbotrány egy fő gyanúsítottja, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Rejtő E. Tibor elszállítása és ügyészségi kihallgatása miatt élesedett ki. A rendőrség kifogásolta a gyanúsított elszállítását a fogdából, és emiatt Lamperth Mónika belügyminiszter egyeztetést javasolt a két szervezet vezetői között. Salgó László kezdeményezte a megbeszélést, de Polt Péter válaszlevele alapján erre feltehetőleg egyhamar nem kerül sor. Az új be csak négy hónapja működik, ez alatt nem sok ügy került át az ügyészségre, pláne nem a bíróságra az új szabályok alapján. A tapasztalatok így csak hónapokkal később lesznek összegezhetők.

György Bence