Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Saját irodákat és költségvetést akar magának az OVB

Vágólapra másolva!
Több jogot és juttatást kérnek maguknak az Országos Választási Bizottság tagjai. Egyebek mellett saját apparátust, irodákat, önálló költségvetést tartanak szükségesnek. A testület igényeit megnövekedett feladataikkal magyarázta Ficzere Lajos elnök - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Saját apparátust, irodákat, önálló költségvetést, a parlamenti képviselőkéhez hasonló fizetést és mentelmi jogot szeretnének maguknak az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai. Ezt főleg feladataiknak növekedésével indokolta a testület keddi ülésén Ficzere Lajos elnök - írja a Népszabadság. Mint az elnök beszámolt róla, az OVB 2002-ben négyszer annyi határozatot fogadott el és kétszer több állásfoglalást bocsátott ki, mint 1998-ban, és a bizottság 71 ülést tartott.

Molnár Miklós, a bizottság alelnöke szerint, emiatt elfogadhatatlan, hogy az OVB-t a "közjogi hajléktalanság" állapotában tartják. A lap szerint az ülésen elhanzott, hogy a jövő évi EP-képviselői választás és a sok népszavazási kezdeményezés miatt folyamatosak a bizottság feladatai.

A testület előterjesztése szerint az OVB "nem csupán választási szerv, hanem emellett népszuverenitási és kisebbségi jogalkalmazó szerv is", amely "mintegy »különbíróságként«, külön hatalommegosztási alkatelemként értelmezhető". A "rendszeres rendelkezésre állási kötelezettség", az OVB fokozott felelőssége és "állandó közszereplési kényszere (nyilvános ülés ráadásul!)" ugyancsak "a testület felelősségével és döntései súlyával összhangban álló díjazást indokol" - idéz a Népszabadság a dokumentumból.

Az OVB működésére 2003-ban összesen több mint 23 millió forintot fordítottak. A BM Központi Hivatalának tájékoztatása szerint tiszteletdíjakra - az elnök havi 250 ezer, a helyettese kétszázezer, a választott tagok 170 ezer forintot kaptak - közel 15 milliót, a tagok étkezésére 1,6 milliót, az elnök taxiköltségére pedig október végéig egymillió 166 ezer forintot költöttek - derül ki a Népszabadság írásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről