Személyiségi jogot sért a roma kérdőív

Vágólapra másolva!
Sérti a megkérdezettek személyiségi jogait az a kérdőív, amelyet az egészségügyi minisztérium megbízásából nemrégiben juttattak el háziorvosokhoz, védőnőkhöz, orvostanhallgatókhoz a roma népesség betegellátásban való helyzetének javítása érdekében - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és az adatvédelmi biztos.
Vágólapra másolva!

Lenkovics Barnabás és Péterfalvi Attila a Magyar Orvosi Kamara elnöke és más magánszemélyek megkeresése alapján foglalt állást az ügyben. A Magyar Hírlap november 26-ai számában Szándékosan provokatív kutatás címmel jelentetett meg írást az egészségügyi tárca által támogatott, az Országos Alapellátási Intézet és a Delphoi Consulting Társadalomtudományi Kutatóműhely által végzett felmérés kapcsán.

A napilap írása szerint a kérdőív kitöltőinek olyan állításokat kell véleményezniük, mint például: "A cigányokkal kicsit mindig óvatosnak kell lenni" vagy "Problémát jelentene cigánnyal összeházasodni". A felsorolt állítások között olyanok is szerepelnek, mint hogy: "Terjeszthessék szabadon nézeteiket azok, akik korlátoznák a cigányok szerepét a közéletben"; "Terjeszthessék szabadon nézeteiket azok, akik erőszakos fellépésre szólítanak fel cigányok ellen"; "Ösztönözni kellene a cigányok kivándorlását az országból".

A két ombudsman hétfőn nyilvánosságra hozott álláspontja szerint a kérdőív számos olyan adat közlését kéri (mint például a kitöltők világnézete, politikai hovatartozás, vallásosság), amelynek az elérni kívánt célhoz semmi köze.

Göncz Kinga, az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára az ügy kirobbanásakor úgy nyilatkozott: érdekes lehet, hogy az egészségügyben dolgozók a romákról hogyan vélekednek, mi az attitűdjük, ezért hirdették meg a pályázatot. Úgy vélte: ez a fajta megközelítés a nemzetközi kutatásokban teljesen elfogadott, nem szokatlan. Az államtitkár leszögezte: a nemzeti kutatási adatok szerint fontos, hogy a romák is elérjék az orvosokat, s azok szívesen látják-e őket. Hozzátette: "a kulturális távolság megnehezítheti az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést".

Babusik Ferenc, a kérdőívet összeállító Delphoi Consulting Társadalomtudományi Kutatóműhely vezetője azt mondta: nem áll szándékos provokáció a kérdések hátterében. Három évtizedes nemzetközi gyakorlat szerint úgy mérhető leghatékonyabban a negatív előítélet, ha azok tartalmát fogalmazzák meg - tette hozzá.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár úgy nyilatkozott, hogy a romák kétharmada - hol kevésbé, hol jobban, de - integrálódott, beépült a magyar társadalomba; velük szemben ezek a prejudikációk sértőek és diszkriminatívak. Az Országos Cigány Önkormányzat sajnálja, hogy nem kérte ki álláspontját a romákkal kapcsolatos felmérés elkészítése előtt az egészségügyi tárca - közölte Fodor Ferenc, az OCÖ sajtófőnöke.

Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman nem kívánt állást foglalni arról, hogy e módszerrel hozzá lehet-e jutni a kívánt információkhoz. Neményi Mária szociológus szerint az ilyen típusú előítélet-vizsgálat bizonyos értelemben legitimálja a roma népességgel szembeni előítéletes kijelentések létjogosultságát. Mint mondta, nincs társadalmi haszna sem, mert azokat bánthatja meg, akiknek az érdekében születik.

Két nappal az ügy kirobbanása után a Fidesz egészségügyi egyeztető fóruma lemondásra szólította fel Kökény Mihályt.