Gyorsított eljárásban döntenek hétfőn a zászlóégetőkről

Vágólapra másolva!
Hétfőn gyorsított eljárásban dönt a bíróság annak a három férfinak az ügyéről, akik január 11-én a Tilos Rádió épülete előtt tartott demonstráción elégettek egy izraeli zászlót. A vád ellenük várhatóan garázdaság lesz. A három gyanúsított közül kettőt a demonstráción készült fotók alapján azonosítottak, a harmadik férfi pedig - aki a zászlót a helyszínre vitte - utólag jelentkezett a rendőrségen önként.
Vágólapra másolva!
Bírósághoz fordul a 30 napos büntetés miatt a Tilos/itthon/20040123megtamadja.html

Az ügyészség kezdeményezte a gyorsított eljárás lefolytatását az ellen a három férfi ellen, akik részt vettek egy izraeli zászló elégetésében a Tilos Rádió előtti tüntetésen - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője. "A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfőn tárgyalja az ügyet. Az ügyész szóban terjeszti elő a vádat, amelynek konkrét tartalma ezért még nem ismert, de minden bizonnyal garázdaság lesz a vád" - mondta Dobos Gabriella.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön vádemelési javaslattal fejezte be az eljárást, amelyet B. Miklós 40 éves, M. Giorgio Richard 27 éves budapesti lakosok, valamint F. Zoltán 25 éves, jugoszláv útlevéllel rendelkező férfi ellen folytatott.

A Rákosmente Polgári Körök Egyesülése szervezésében 3-4 ezer ember tüntetett a Tilos Rádió épülete előtt január 11-én. A demonstráció résztvevői a rádió betiltását követelték, mivel a Tilos december 24-i adásában az egyik műsorvezető azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt".

A rendőrség még január 14-én kezdeményezte B. Miklós és M. Giorgio Richard gyorsított bírósági eljárásban történő felelősségre vonását. A két férfi ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség elleni izgatás bűntette és más bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. Másnap azonban szabadlábra helyezték őket, az ügyészség további bizonyítékok beszerzésére utasította a nyomozó hatóságot.

A rendőrség a 168 óra című hetilap, valamint a Magyar Nemzet című napilap fényképfelvételei alapján kedden azonosította a 25 éves, jugoszláv útlevéllel rendelkező F. Zoltánt, aki szintén gyanúsítható garázdaság bűncselekményének elkövetésével. F. Zoltán ellen hétfőn adtak ki körözést, a férfi szerdán önként jelentkezett a rendőrségen és beismerő vallomást tett. A férfi szabadlábon védekezhet, őrizetbe vételét az ügyészség nem tartotta indokoltnak.

Tóth Gábor, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesének korábbi tájékoztatása szerint F. Zoltán vallomásában elmondta, hogy az izraeli zászlót ő vitte a helyszínre, és a zászló elégetésével a Tilos Rádióban elhangzott kijelentés ellen tiltakozott. Hozzátette: a nyomozás során az is kiderült, hogy a három férfi nem ismerte egymást, csak a zászlóégetésnél találkoztak.