Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az ORTT azon döntésének végrehajtását, amelyben 30 napra megvonták a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát. A Tilos Rádió ezek után csütörtökön 0 órakor újraindul.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság felfüggesztette az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azon határozatának végrehajtását, amely 30 napra megvonta a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát. A Tilos Rádió adása csütörtökön 0 órakor újraindul - mondta nem sokkal a bírósági határozat kézhezvételét követően Csabai Gábor.

A kuratórium elnöke utalt arra, hogy a rádió - az ORTT határozatának eleget téve - múlt szombat óta nem szól, aznap 0 órakor beszüntette a sugárzást. Közlése szerint az alapítvány hétfőn fordult bírósághoz, kérve, hogy majdani fellebbezésük elbírálásának befejezéséig függesszék fel az ORTT-határozat végrehajtását; a Fővárosi Bíróság határozatában helyt adott a kérésnek.

A bírósági határozat csak a hatályos döntés végrehajtásának felfüggesztéséről rendelkezik, az ORTT-döntés továbbra is érvényben van - mutatott rá Csabai Gábor. Hozzátette, hogy a médiahatóság határozatát az alapítvány a bíróságon támadja meg, jelenleg a beadvány szövegezése folyik. A kuratórium elnöke kiemelte: ha a médiahatóság múlt szerdai döntését már másnap megtámadták volna egy fellebbező keresettel, akkor pusztán a beadás ténye halasztó hatályú lett volna, egyetlen másodpercre sem kellett volna a rádiónak elhallgatnia.

Csabai Gábor szerint ezt azért nem tették meg, mert egyrészt minél alaposabban összeállított dokumentumot kívánnak benyújtani a bírósághoz, másrészt azt az üzenetet szerették volna közvetíteni a nyilvánosság felé: "a rádió igenis érzi felelősségét", zokszó nélkül elfogad egy méltányos és a vétkével arányos büntetést. "Mi ezért - jelzésértékűen - a büntetésünket megkezdtük" - mondta, hozzátéve, hogy ugyanakkor halasztó kérelemmel fordultak a bírósághoz. Az indítványban az olvasható többek között, hogy az ORTT döntése "rendkívüli módon megnehezíti, csaknem ellehetetleníti a Tilos Rádió által képviselt szabad média fenntartását Magyarországon".

A Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát egyes decemberi műsorokban elhangzott keresztényellenes kijelentések miatt függesztette fel az ORTT. A médiumot emellett hat hónapra kizárták a Műsorszolgáltatási Alap támogatásából, és "utolsó figyelmeztetésben" részesítették.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) azonban nem elégedett meg a büntetéssel és a Fővárosi Bíróságon megtámadta a médiahatóság határozatát; a szervezet azt kérte a bíróságtól, kötelezze az adó műsorszolgáltatási szerződésének felbontására az ORTT-t - tájékoztatta korábban Papp Dániel, a Jobbik médiapolitikai kabinetvezetője az MTI-t.

Az SZDSZ sajtóirodája ugyancsak néhány napja közölte: Eörsi Mátyás, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének szabad demokrata tagja olyan határozati javaslatot nyújtott be Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének, amely szerint a Tilos Rádióra kiszabott büntetés veszélyezteti a szólásszabadságot Magyarországon.

A Tilos Rádióban az egyik műsorvezető tavaly szenteste azt mondta: "kiirtanám az összes keresztényt". 2003. december 9-én a karácsonyi köztéri keresztekről szólva a rádióban az hangzott el: "mennyivel keresztényibb cselekedet lett volna ezeket a fákat fölaprítani, fölhasogatni, és szétosztani a szegény emberek között". Tíz nappal később, december 19-én a Honthy és Hanna című műsorban Jézus születéséről beszélgettek a Tilos Rádióban, amelynek adásában azt mondták: "mert hát akárhogy is vesszük, magyarázzuk, Krisztus egy fattyú".

(A Tilos Rádió műsorainak készítésében az [origo] több munkatársa részt vesz.)