Bevándorlókat várnak az elvándorló orvosok helyére

Vágólapra másolva!
Hiányszakma az orvoslás, munkaerőhiány van az egészségügy szinte minden területén, és egyre romlik a helyzet - írja a Magyar Hírlap. A lap szerint a szaktárca bevándorló külföldi doktorokkal enyhítené a hiányt, mivel a pályakezdők inkább Nyugaton próbálnak szerencsét a hazai alacsony bérek miatt. A szakmai szervezetek azonban kétlik, hogy az eddigieknél több orvos jönne Magyarországra.
Vágólapra másolva!

1989 és 1992 között közel ezer külföldi orvos érkezett Magyarországra, de az utóbbi időben lelassult a tendencia. Az egészségügyi tárca adatai szerint 1993 és 2000 között csak ötszáz bevándorló orvos állt munkába. Ennek ellenére a tárca bevándorló orvosokkal enyhítené az egyre súlyosabb orvoshiányt, amellett, hogy rugalmasabb képzést és jobb munkakörülményeket is teremt - írja a Magyar Hírlap.

Rácz Jenő helyettes államtitkár szerint az lenne a legideálisabb, ha ugyanannyi orvos érkezne Magyarországra, mint ahányan külföldre mennek dolgozni. A szakmai szervezetek szerint azonban ez soha nem lesz így. Az orvoslás már hiányszakma, munkaerőhiány van az egészségügy szinte minden területén - írja a lap.

A helyzet közben egyre romlik, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) adatai szerint több mint nyolcezer orvos éri el a nyugdíjkorhatárt két éven belül, miközben a frissen végzett fiatalok 20-25 százalékából nem lesz orvos. Sokan továbbtanulnak, vagy más állást keresnek, ami jobban fizet.

A lap szerint az "importorvosok" többsége a szomszédból főleg Erdélyből és Ukrajnából érkezett eddig. A MOK főtitkára, Gyenes Géza szerint jöhetnek még az arab, afrikai és távol-keleti országokból is doktorok, nekik ugyanis "egzisztenciális ugródeszkát" jelenthet egy uniós országban dolgozni.

A helyzeten azonban más módon is igyekeznek javítani, például a tervek között van a szakmán kívüliek visszaterelése, jobb munkakörülmények kialakítása, a szakma presztízsének visszaállítása és a középiskolások "lelkesítése" is. Az egészségügyi tárca azt szeretné elérni az oktatási minisztériumnál, hogy fokozatosan tíz százalékkal növeljék a hallgatói keretszámot - derül ki a Magyar Hírlap írásából.