Medgyessy megint egyedül maradt egy ötletével

Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter miniszterelnök és Boross Péter volt miniszterelnök keddi találkozóján egyetértett abban, hogy kétkamarás parlamentre kellene áttérni. Az MSZP-s Wiener György egyetért, mert szerinte a kétkamarás parlamenttel alaposabbá válna a törvényhozás. A Fidesz és az SZDSZ szerint viszont a kérdés nem időszerű.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI, Bruzák Noémi
Medgyessy, Boross: egyetértés a kétkamarás parlamentről

"A gondolat nem új" - emlékeztetett Wiener György MSZP-s politikus, aki pártját képviselte a választási reformot előkészítő bizottságban az előző ciklusban, annak kapcsán, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök és Boross Péter volt miniszterelnök keddi találkozóján egyetértett abban, hogy kétkamarás parlamentre kellene áttérni.

Wiener az [origo]-nak elmondta: a rendszerváltás körüli időkben, 1988-1990 között is felmerült az ötlet, például az akkori igazságügyi miniszter, Kulcsár Kálmán javasolta. 2001-ben pedig - még miniszterelnök-jelöltként - Medgyessy is felvetette ismét a lehetőséget, ám akkor az SZDSZ és a Fidesz elvetette azt. 1999-ben Horn Gyula volt miniszterelnök is a kétkamarás parlamentre való átállást szorgalmazta, akkor azonban Kovács László pártelnök azt mondta: ez a kérdés sem a párt, sem a frakció céljai között nem szerepel. Utoljára a javaslat akkor merült fel, amikor arról folyt a vita, hogy a kisebbségek is delegálhassanak tagokat a parlamentbe.

Wiener szerint elsősorban a második kamara összetétele okozná a problémát. Medgyessy korábbi elképzelése szerint a második kamarában a szakszervezetek, akadémikusok, egyházak, kisebbségek delegáltjai ülhetnének. A szocialista politikus szerint kérdés azonban, hogyan osztanák el a helyeket köztük, illetve, hogy maguk a szakszervezetek, egyházak hogyan osztanák el a helyeket magukon belül.

Medgyessy évértékelő beszédében azt javasolta többek között, hogy legyen kisebb, 250 fős a parlament. Wiener szerint a második kamara létszáma a 250-en felül lenne, vagyis a kétkamarás parlament nem vagy csak minimálisan lenne kisebb a jelenlegi parlamentnél.

"A kétkamarás parlament életképes, számos nyugat-európai országban működik. Ott döntően a területi képviseletek vannak előtérben" - jegyezte meg Wiener György, hozzátéve, hogy szerinte Magyarországon is úgy lehetne a második kamarát beilleszteni, ha regionális önkormányzatok lennének, és a régiókból delegálnának tagokat a második kamarába. Ők a politikus szerint nem minden kérdésben dönthetnének, hanem például csak a gazdaságpolitikai és a területfejlesztési kérdésekben."Megoldható ugyanakkor a miniszterelnök elképzelése is" - mondta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kétkamarás parlament megvalósítása várhatóan komoly politikai nehézségbe ütközne, mivel korábban mind a Fidesz, mind az SZDSZ ellenvetését fogalmazta meg az ügyben.

Wiener szerint az fontos kérdés, hogy a második kamara milyen ügyekben rendelkezne hatáskörrel. Ha ugyanis a két kamara ugyanazokat a javaslatokat tárgyalná, az nagyon lelassítaná a törvényhozás folyamatát. "Ugyanakkor alaposabbá tenné a munkát, és a közvélemény jobban tudna tájékozódni" - mondta a kormánypárti képviselő. Példaként említette, hogy most a kapcsolódó módosítványokról csak a bizottságok vitáznak, a plenáris ülésen már csak szavaznak róla. Wiener szerint kétkamarás parlament esetében a kapcsolódó módosító indítványokat is a plenáris ülésen tárgyalhatnák meg.