Gyorsabban, de drágábban küldhetünk levelet

Vágólapra másolva!
Március közepétől megszűnik a postai küldemények helyi és távolsági megkülönböztetése. Helyette elsőbbségi vagy nem elsőbbségi formában adhatjuk fel postázni való dolgainkat. A képeslapok, levelezőlapok ára megegyezik majd a levelekével. Ezekből a szabványméretűek díja 48 forintra emelkedik, elsőbbségiként feladva pedig 90 forintot kell majd fizetni értük.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta Rt. az európai normáknak megfelelve új szolgáltatást indít március 16-tól. Ekkortól megszűnik az a gyakorlat is, hogy a helyi levelekért kevesebbet kell fizetni, mint a távolságiakért. Ehelyett bevezetik az elsőbbségi küldeményeket. A posták az így feladott leveleket, csomagokat a továbbítás, kézbesítés során előnyben részesítik majd. Ezekre a küldeményekre egy "elsőbbségi - prioritaire" feliratú matrica kerül megkülönböztetésül.

Magyarországon belül a nem elsőbbségi küldeményként feladott levelek 3-5- nap alatt érkeznek meg a címzetthez, ám aki hajlandó a gyorsaságért többen áldozni, annak a levele már másnapra célba ér. Az európai országokba címzett elsőbbségi küldemények általában 3 nap alatt jutnak majd el a címzetthez, a világ bármely más részén pedig a feladástól számított 5-10 nap elteltével kézbesítik ezeket a küldeményeket.

"A normál díjszabással belföldre feladott levelezőlapok és szabvány méretű levelek ára március közepétől a mostani 44 forintról 48-ra emelkedik. Ugyanezekért, elsőbbségi küldeményként feladva 90 forintot kell majd fizetni" - tudta meg az [origo] a Magyar Posta Rt. ügyfélszolgálatának munkatársától. Az elsőbbségi küldeményekhez a hagyományos különszolgáltatások (ajánlott, tértivevény stb.) továbbra is igényelhetők lesznek. Európai országokba a szabványleveleket 150, elsőbbségi jelzéssel 190, más külföldi országokba pedig 170, illetve 210 forintért küldhetjük el.