Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) a NET-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága (NETÉRT) a "kakaóálló óvodai számítógépek" ügyében csütörtökön, a szervezet szerint indokolatlanul magas áron szerezték be a számítógépeket. Az ORFK egyelőre nem tudta megerősíteni a feljelentés tényét.
Vágólapra másolva!

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Brunszvik Teréz programjával kapcsolatban a sajtóban "kakaóálló óvodai számítógépek" néven forgó ügyben a NETÉRT szerint felmerülhet a hűtlen kezelés bűntette vagy hanyag kezelés vétség gyanúja, ezért a szervezet arra kéri a nyomozóhatóságot, hogy vizsgálja ki az ügyet, és szükség esetén indítson eljárást" - áll a társaságnak a feljelentésről beszámoló közleményében.

Forrás: [origo]
A "kakaóbiztos" számítógép

A NETÉRT álláspontja szerint amennyiben indokolatlanul magas áron szerezték be az óvodai számítógépeket, a reális vételár és a kifizetett összeg közti különbséget hasznos, az Internet elterjedését segítő célokra lehetett volna fordítani.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tervei szerint 2006-ig a tárca valamennyi magyarországi óvodát ellátja informatikai eszközökkel a Brunszvik Terézről elnevezett program keretében; az idén 300 millió forintból hátrányos helyzetű települések intézményei kaphatnak számítógépeket.

Rogán Antal, az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának fideszes elnöke két hete tartott tájékoztatóján firtatta, miért kerültek egymillió forintba azok a számítógépek, amelyeket közbeszerzési eljárás keretében az informatikai tárca vásárolt óvodáknak. Mint mondta, ezek a számítógépek egymillió forint helyett 500 ezer forintért is beszerezhetőek lettek volna.

Emlékeztetett arra, hogy a tárca szerint az óvodásoknak beszerzett gépek speciálisak és specialitásuk között van a "kakaóbiztos" klaviatúra is. A fideszes politikus tudomása szerint viszont ilyen klaviatúra 6.875 forintért bármelyik informatikai nagyáruházban beszerezhető. A Fidesz parlamenti frakciója szerdán közölte, hogy Rogán Antal jövő keddre összehívta a testület rendkívüli ülését.

A javasolt napirend szerint a bizottság meghallgatja Kovács Kálmán informatikai és hírközlési minisztert a "kakaóbiztos" óvodai számítógépekkel kapcsolatos programról. A közlemény szerint további napirendi pontként szerepel Keller László közpénzügyi államtitkár meghallgatása, akitől a programmal összefüggő, a közelmúltban lefolytatott vizsgálat eredményéről kérnek tájékoztatást.