A NATO-csatlakozás ellen tiltakozott az Alba KörMagyarország NATO-csatlakozása több pontban sérti az alkotmányt - hangoztatták az Alba Kör képviselői csütörtökön, a Parlament előtt tartott tiltakozó demonstrációjukon

Az Alba Kör levelet küldött Áder Jánosnak, az Országgyűlés elnökének, hogy a hiányzó jogi feltételek miatt Magyarország ne csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződéshez. A levelet Lányi Zsolt, a Honvédelmi Bizottság elnöke vette át a Parlementben.
Perneczky László, a társaság ügyvivője elmondta: március 9-én indítványt nyújtottak be az Alkotmánybíróságra, hogy a taláros testület állapítsa meg az Észak-atlanti Szövetséghez történő csatlakozásról szóló törvény alkotmányellenességét, mert az alaptörvény szerint a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam. Az alkotmány ötödik paragrafusában pedig az áll, hogy a Magyar Köztársaság állama védi a nép szabadságát és hatalmát, az ország függetlenségét és területi épségét, valamint a nemzetközi szerződésekben rögzített határait.
Az Alba Kör szerint a NATO-csatlakozásról szóló törvény sérti az alkotmány említett passzusait.
A társaság egy szabadtéri "utcai színházi" előadásban szemléltette, hogy Magyarország miként jutott el a NATO-csatlakozásig. Az előadás során bekötött szemű állampolgárok – a hadsereg, a politikusok és a média befolyásolása alatt – olyan "virágokat" tapostak el, amelyekre többek között a demokrácia, a szabadság, a semlegesség és az alkotmányosság volt felírva.
(MTI)