Közbeszerzési gondok a Fővárosi ÖnkormányzatnálA Fővárosi Önkormányzat Közbeszerzési Bizottságának csütörtöki ülésén javasolni fogom, hogy ezután a közbeszerzési eljárásokon pályázóktól kérjenek nyilatkozatot tulajdonosi összetételükről - közölte Deák András, a testület elnöke, a fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció helyettes vezetője szerdán a budapesti városházán tartott sajtótájékoztatón.

Deák András szerint a nyilatkozattételre azért van szükség, mert a közbeszerzések során "többmilliárdos megrendelésekért versenyez vadul ugyanannak a tulajdonosi körnek néhány vállalkozója".
Kupper András, az egészségügyi és sportbizottság fideszes alelnöke megjegyezte: időszerűvé vált "szigorúbb és részletesebb összeférhetetlenségi szabályok kialakítása". Az alelnök a tájékoztatón bejelentette azt is, hogy "nem hivatalos úton" hozzájutott egy olyan, fővárosi közbeszerzéseket érintő vizsgálat eredményéhez, melyet az önkormányzat pénzügyi bizottsága rendelt meg, és tavaly május-júniusban már elkészült, de az önkormányzati képviselők többsége nem is tud róla.
A vizsgálat szerint előfordult, hogy olyan cég lett a fővárosi közbeszerzési eljárás nyertese, amelyik el sem indult a pályázaton. Volt olyan eset is, hogy a munkálatok keretösszegét 50 százalékkal túllépte a kivitelező, "és a városháza fizetett". A pályázatok kiírásánál pedig csak azok egy százalékában tüntették fel, hogy az egyes értékelési szempontok milyen súllyal esnek latba az elbírálás során. A vizsgálatot egyébként a 80 százalékban önkormányzati tulajdonú Multi Invest Holding Rt. végezte.
Deák András elmondta azt is, hogy kedden Kupper Andrást – akinek eredeti foglalkozása orvos - kitessékelték egy elsősorban orvosi műszerekkel kapcsolatos közbeszerzési szakmai ülésről. A fideszes
képviselőnek ugyanis nem volt meghívója az ülésre, ezért egy szocialista városházi képviselő felvetésére a főpolgármesteri hivatal jelen lévő munkatársa Kupper Andrást távozásra kérte fel, megítélése szerint jogtalanul.
Kupper András felhívta a figyelmet arra, hogy a Szolnoki Andrea szabad demokrata főpolgármester-helyettes által felügyelt szociális-egészségügyi területről több korrupciós botrány is elindult. A fővárosi ellenzéki frakció ezért azt szeretné, ha Szolnoki Andrea nyilvánosságra hozná: mely cégek finanszírozták külföldi útjait, hogy aztán ezt össze lehessen hasonlítani a fővárosi közbeszerzési eljárások nyerteseinek névsorával.
(MTI)

Ajánló: