Hét régió kialakítását tervezi a vidékfejlesztési miniszterA kormány elvi állásfoglalása alapján hét régió kialakítását terjeszti az Országgyűlés elé még az első félévben a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Ez a fejlett európai országokhoz való felzárkózás fontos feltétele.

Balsay István, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium salgótarjáni tanácskozásán elmondta, a programrégiókban elkészült fejlesztési projektekkel már a jövő évben meg lehet célozni az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országok számára elkülönített 1 milliárd ECU előcsatlakozási forrást, 2002-től kezdődően pedig öt év alatt 1600 milliárd forint segítheti a magyar felzárkózást. Igénybevételének feltétele a jó program mellett a 15-25 százalék saját erő, amelynek előteremtésében a regionális fejlesztési tanácsok játszanak majd nagy szerepet.
A regionális fejlesztési tanácsok összetételét, a monitoring szervezet kialakítását törvény szabályozza majd, a régiók programkészítő munkaszervezetének székhelyét azonban a régióban részt vevők határozzák meg. Balsay István szerint fölösleges hosszas vitákba bocsátkozni erről, hiszen a régiószékhelyek nem válhatnak politikai, illetve újraelosztási központtá.
(MTI)

Ajánló: