Torgyán és Pokorni megállapodtak az agrár-felsőoktatási intézményekről

Torgyán József földművelésügyi miniszter és Pokorni Zoltán, az oktatási tárca vezetője a parlamentben aláírta az agrár-felsőoktatással és a középfokú szakképzéssel kapcsolatos megállapodást. Az agrár-felsőoktatási intézmények továbbra is az Oktatási Minisztérium felügyelete alá tartoznak. Az intézmények tangazdaságai, tanüzemei, kísérleti telepei és kutatóintézetei felügyeletét a földművelésügyi tárca látja el.

A megállapodás mintegy két és fél hónapos egyeztetés után jött létre.
Az agrár-felsőoktatás vonatkozásában az intézmények tangazdaságainak, tanüzemeinek, kísérleti telepeinek és kutatóintézeteinek minél eredményesebb működtetése érdekében azok irányítását és szakmai felügyeletét a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium látja el, a felsőoktatási intézmények vezetőinek egyetértésével.
A szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán úgy vélekedett: a két tárca a saját számára fontos szakmai szempontok alapján képes volt közelíteni álláspontját. A szerződés nyertese a magyar agrárium, beleértve a gazdálkodókat és a kutatókat is - közölte az oktatási miniszter.
A földművelésügyi miniszter úgy vélekedett: semmilyen konfliktus nem lesz abból, hogy a tangazdaságok nem az oktatási intézmények részeiként működnek majd.
Az oktatási tárca közigazgatási államtitkára, Szemkeő Judit elmondta: a jövőben folyamatos egyeztetések várnak a két tárcára. Az államháztartási törvény módosítására ugyanis javaslatokat kell tenniük. Rámutatott: az idei év még átmenetnek tekinthető a szerződés végrehajtása szempontjából, mert a felsőoktatási integráció miatt az oktatási egységek finanszírozása még önálló. Vélhetően két év alatt tudják véghezvinni az FVM és az OM között született szerződéshez szükséges jogszabály-módosításokat. Ennek értelmében 2001-ben már egyértelműen az FVM kezelésébe kerülhet a tangazdaságok finanszírozása.

(MTI)

Ajánló:

Az oktatási tárca elektronikus oldala.

Korábban:

Az [origo] 1999. május 4-i cikke.