A haderőreform kiterjed a titkosszolgálatokra is

A polgári titkosszolgálatokat irányító minisztérium támogatja, hogy a hadsereg átalakításakor a katonai hírszerzés és elhárítás kerüljön a titkosszolgálatokat irányító miniszter felügyelete alá - értesült a Magyar Hírlap. Az elképzelések szerint a jelenlegi ötről kettőre vagy háromra csökkenne a szolgálatok száma.

A honvédségnél megkezdett stratégiai felülvizsgálat érinteni fogja a katonai nemzetbiztonsági szolgálatokat is - tudta meg lapunk. Elképzelhető, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal Kövér László irányítása alá kerülne. Egyúttal a jelenlegi ötről kettőre vagy háromra csökkenne a szolgálatok száma.
A honvédelmi tárcánál a stratégiai felülvizsgálat befejezéséig annak részleteiről nem nyilatkoznak. Titkosszolgálati forrásunk szerint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, amely most is a "technikai kiszolgálást" végzi, érintetlen maradna. A hírszerző és elhárítómunkát szakmai vagy strukturális alapon választanák ketté. Előbbi esetben Magyarországon külön elhárító- és hírszerző szolgálat működne, az utóbbi szerint egy katonai, illetve egy polgári titkosszolgálat jönne létre.
Szabó Gábor, a titkosszolgálati miniszter kabinetfőnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy korábban is többször felvetődött a katonai és a polgári szolgálatok összevonása vagy legalábbis egységes irányítása.
"A kérdés egyelőre csak elvi alapon került terítékre, mivel az érintett kétharmados törvények miatt politikai konszenzusra is szükség lenne" - jegyezte meg Szabó.
Nikolits István (MSZP) egykori titkosszolgálatokat irányító miniszter lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a szolgálatok számának csökkentésével egyet lehet érteni. Elmondta, hogy egy 1997-ben elkészült tanulmány is indokoltnak tartotta, hogy háromra csökkentsék a titkosszolgálatok számát.
"Ez szakmailag továbbra is reális alternatívát jelent. Viszont a mostani időpont nem alkalmas arra, hogy a titkosszolgálati ügyekben megállapodjunk a kormánnyal" - fogalmazott az egykori titokminiszter.
Úgy tudjuk, a honvédelmi tárcánál számítanak arra, hogy a szolgálatok átalakításához nem lesz meg a szükséges támogatás, ezért egy másik elképzelés szerint a két katonai hivatal az eddigi közvetlen honvédelmi miniszteri irányítás helyett a Magyar Honvédség felderítő csoportfőnökségéhez kerülne át. Ez a vezérkari főnök alá tartozó csoportfőnökség gyűjti be és elemzi az információkat, azokról pedig tájékoztatja a katonai felsővezetést és a haderőnemi vezérkarokat.
A párhuzamosságok megszüntetésével a minisztérium jelentős létszámcsökkentéssel számol. A két hivatal létszáma 2357 fő, a költségvetési támogatás pedig meghaladja a hétmilliárd forintot.

Haszán Zoltán, Sengel Ferenc

(Magyar Hirlap)